Osam evropskih zemalja traži ZAUSTAVLJANJE REFORMI drumskog prevoza

Osam članica zatražilo je od Evropske unije da pomogne drumski prevoz i zaustavi rad na reformi uslova rada vozača kamiona, s obrazloženjem da bi reforma već ugroženim kompanijama dodatno pogoršala poslovanje.

Ministri saobraćaja Bugarske, Mađarske, Litvanije, Poljske, Kipra, Letonije, Malte i Rumunije smatraju da bi Evropska unija trebalo da se založi za drumske prevoznike, kao što je već preduzela korake da pomogne vazdhoplovnim kompanijama.

– Umesto toga, na putu smo da usvojimo prvi paket o mobilnosti čije će odredbe, u kombinaciji s posledicama pandemije korona virusa, doslovno dovesti mnoge evropske drumske prevoznike pred zid – stoji u pismu čelnicima tri glavne evropske institucije.

I pre pandemije covid-19, ove zemlje razmišljale su o žalbi na izmenu evropskih pravila o transportu robe, za koja kažu da bi dovele prevoznike u nepovoljan položaj prisiljavajući ih da šalju prazne kamione natrag na početna odredišta, uzrokujući prekomerne troškove i dodatne emisije izduvnih gasova.

Ipak, većina zemalja EU i Evropski parlament u decembru su postigli sporazum o reformi koju promovišu bogatije države, poput Francuske i Holandije.

Reforma propisa podrazumeva da bi kamioni trebalo da se vraćaju u matičnu zemlju svakih osam nedelja, vozačima bi se omogućavao povratak kući svake četiri nedelje, a omogućilo bi im se i da provode period odmora van vozila, što bi poslodavcima stvorilo dodatne troškove smeštaja.

Evropska unija planirala je da 24. marta prihvati ova pravila, ali je situacija sa korona virusom pomerila reformu sa dnevnog reda.

Drumski prevoz, kojim se unutar EU prevozi 75% ukupnog tereta, pogođen je pandemijom budući da su države uvele dodatna pravila na granicama, što je rezultiralo zastojem, stvaranjem kolona i čekanjem dužim od 24 sata, čak i na unutrašnjim granicama Unije. Evropska komisija pozvala je zbog toga države da uvedu „zelene trake“ kako bi se ovaj problem prevazišao.

Izvor: seebiz.eu

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.