Najam skladišta u Hrvatskoj – RAST zakupnina i novi projekti obeležili početak 2023.

Kontinuirano povećanje tražnje, praćeno rastom troškova izgradnje i inflatornim pritiscima uticalo je na cene zakupa u sektoru industrijskih nekretina u Hrvatskoj. Građevinska aktivnost ostaje snažna, sa nekoliko završenih projekata u prvom kvartalu godine i najavljenim novim projektima u logistici, pokazuje izveštaj konsultantske kuće CBRE o kretanjima u oblasti industrijskih nekretnina (Zagreb Industrial Market Figures Q1 2023).

Prošla godina bila je najbolja u poslednjih sedam godina, a kapaciteti distributivnih skladišta su porasli za više od 13%.

Kada je reč o zakupninama, prime rents su tokom prvog kvartala blago porasle, dostigavši 6 evra po kvadratnom metru na mesečnom nivou. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, više su preko 10 odsto, što je, prema mišljenju analitičara, rezultat rastuće inflacije u tom periodu, kao i rasta troškova izgradnje.

Analitičari procenjuju da je inflacija u Hrvatskoj dostigla vrhunac u četvrtom kvartalu 2022. i da će se postepeno smanjivati do kraja godine.

Rastu potražnje za skladišnim kapacitetima doprineo je uspon industrijskog sektora.

Jedan od faktora, koji su analitičari i ranije isticali – prognozirajući Hrvatskoj svetlu budućnost, jeste i ulazak u Šengen koji se ostvario 1. januara. Slobodnije kretanje robe između Hrvatske i drugih EU članica doprinelo je povećanju interesovanja za nove logističke, distributivne i industrijske kapacitete. To je daleko najizraženije u okolini Zagreba, ali su interesantni i drugi delovi Hrvatske (pre svega okolina Rijeke i Splita). Pozitivan uticaj ima i prelazak Hrvatske na evro od januara, a još jedan važan pokretač će u narednom periodu biti investicije u infrastrukturu.

Hrvatska je najavila nekoliko kapitalnih projekata usmerenih na modernizaciju železničkog sistema sa ciljem njegovog povezivanja sa evropskim rutama, kao i kretanje ka održivim transportnim rešenjima.

U planu je završetak izgradnje pruge od Rijeke do Zagreba, koja će omogućiti vozovima da ubrzaju do 150 km/h, a od glavnog grada Hrvatske će pruga dalje nastaviti preko Križevaca ka Mađarskoj. Pored toga, luka Rijeka data je u koncesiju kompaniji Maersk, koja je najavila da će produžiti izlazni terminal, kao i da se očekuje značajno povećanje obima saobraćaja. Predviđeno je i proširenje autoputa između Zagreba i Karlovca, što će značiti dodatne kapacitete kako za putnički, tako i za teretni saobraćaj.

Kada je reč o lokacijama gde je registrovana najviša aktivnost, poslovna zona Meridian 16 bila je veoma atraktivna zbog blizine međunarodnog aerodroma i autoputa. Log Expert je na ovoj lokaciji otvorio skladišni kompleks od 70.000 m2, a Eurospin od oko 29.000 m2.

Maloprodajni lanac Kaufland u zoni Jastrebarsko otvorio je distributivno skladište na 6.000 m2,  specijalizovano za duboko smrznuti asortiman.

Novi projekti u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Koprivnici

Investitori  najavljuju ulaganja u nove kapacitete i proširenje postojećih i u ovoj godini. Log Expert je najavio da će nastaviti sa proširenjem u okviru poslovne zone Meridian 16, u dve faze koje bi trebalo da budu realizovane tokom 2024. i 2025. Osim toga, ovaj investitor planira još jedan projekat – skladište u Zdenčini koje će se prostirati na 112.000 m2.

VGP će graditi nove kapacitete na području Lučkog, koji će se prostirati na 38.000 m2. RC Europe je, takođe, nedavno dobila građevinsku dozvolu za razvoj svog projekta u Samoboru. Značajan dodatak industrijskom sektoru biće i LogCity, koji se nalazi uz autoput Zagreb-Macelj. Kompleks će se graditi u tri faze i prostiraće se na 260.000 m2. Napreduje i igradnja Lidl distributivnog centra, koji će se prostirati na 70.000 m2. U toku je i izgradnja Spara u Donjoj Zdenčini  (75.000 m2), a očekuje se da će radovi biti okončani sledeće godine.

Kada su u pitanju gradovi u unutrašnjosti Hrvatske, u toku je izgradnja distributivnog skladišta LogExpert u Rijeci od 15.000 m2, a isti investitor je nedavno najavio i novi projekat u Osijeku (namenjen za kompaniju Jabil). Hrvatske vodeća prehrambena kompanija – Podravka gradi novi logistički i distributivni centar u industrijskoj zoni u Koprivnici. Završetak izgradnje očekuje se do kraja 2024. godine. Takođe, Plodine, još jedan trgovački lanac, najavio je izgradnju distributivnog centra na području Rijeke, navodi se u analizi CBRE.