ROADPOL letnja kontrola – Više od 2.000 kamiona „skinuto“ sa puta

Policijske službe iz cele Evrope učestvovale su u dvonedeljnoj kampanji ROADPOL Truck&Bus sprovedenoj ovog leta u cilju veće bezbednosti na putevima. Od 427.105 pregledanih kamiona tokom trajanja kampanje, kod čak 102.283 kamiona utvrđeni su prekršaji, dok je više od 2.000 kamiona (tačnije 2.221) dobilo zabranu da nastavi putovanje zbog ozbiljnosti tehničkih kvarova ili prekršaja vozača.

Dve pomenute kampanje su se odvijale od 13. do 19. juna i od 18. do 24. jula u ukupno 19 evropskih zemalja.

– Evropski policajci imaju veoma visok standard obuke za kontrolu saobraćaja teških vozila, što je i rezultiralo visokim stopama utvrđenih prekršaja. Najviše prekršaja je utvrđeno u oblastima brzine, tehničkih nedostataka, upotrebi sigurnosnih pojaseva i drugih sigurnosnih ograničenja, kao i u vezi sa dokumentima o vozilima, zatim poštovanju propisa o vremenu vožnje i odmora i upotrebi tahografa – saopštio je ROADPOL.

U pogledu vrste prekršaja koje su službenici otkrili, evidentirano je 12.588 kršenja pravila radnog vremena vozača. Osim toga, bilo je 11.662 tahografskih prekršaja, ne uključujući 454 manipulacije tahografom.

– „Petljanje“ sa podešavanjima tahografa ili čak manipulisanje njima svake godine postaje sve učestalije. Razlog za ovu vrstu prevare može biti stalni pritisak konkurencije u ovoj industriji koja konstantno raste. Finansijske koristi za prevoznike mogu biti velike, ali su rizici po bezbednost na putevima veći. Zbog umora može doći do sudara sa ozbiljnim posledicama, ne samo za samog vozača kamiona ili autobusa, veći za druge učesnike u saobraćaju – dodaje se.

Sledeća operacija ROADPOL Truck&Bus će se održati od 10. do 16. oktobra 2022.

Izvor/foto: ROADPOL