Stiže super-merač brzine: vozače će u ovoj zemlji „loviti“ najsavremenijim LASEROM

Norveška saobraćajna policija (UP) počeće da koristi potpuno novi laserski merač za zaustavljanje vozača koji prekorače brzinu vožnje. Ukupno je kupljeno 200 novih LaserCam 4 merača brzine koji će biti raspoređeni po patrolama i policijskim oblastima, saopštila je Evropska mreža saobraćajne policije (ROADPOL).

Između ostalog, novi laserski merač brzine ima kameru koja pokazuje ciljno područje čime obezbeđuje kvalitetno merenje. Kamera takođe omogućava dokumentovanje merenja slikom ili video zapisom. U policiji ističu da algoritam koji se koristi u instrumentu daje veoma precizne rezultate.

Video funkcija je veoma važna u pogledu pravne sigurnosti. Kamera dokumentuje trenutak merenja, a policija može u bilo kom sudskom postupku, pored objašnjenja službenika, da pokaže dokaz o merenju, objašnjava Knut Smedsrud, član Saveta ROADPOL-a i šef UP.

Veći domet za „hvatanje“ nesavesnih vozača

Domet novog lasera ​​je znatno bolji od dometa prethodne opreme. Ima maksimalnu mernu daljinu do 2,4 kilometra. Nakon testiranja, policija je odlučila da odredi razdaljinu merenja od 30 do 500 metara kako bi se osigurala pouzdanost i tačnost.

Kako je saopštila policija, novi laser je prošao opsežna testiranja pre nego što je zamenio sadašnja laserska merila. Ovo je važno da bi se obezbedile optimalne performanse u svim uslovima kao što su mračno okruženje i različite udaljenosti.

Prema UP-u, 24 života bi mogla biti spasena godišnje u saobraćaju, dok bi se broj teško povređenih mogao smanjiti za 85 ako bi svi poštovali ograničenje brzine.

– Jedan od glavnih zadataka UP-a je provera brzine kako bi se sprečile teške saobraćajne nezgode. Važno je da oprema koju koristimo bude tehnološki ažurirana. Današnji laseri se neće više upotrebljavati, jer sadašnji dobavljač više ne obavlja popravke i servis na njima – kaže Smedsrud.

Kazne za prekoračenje brzine su povećane od 1. februara. Najviša kazna za prekoračenje brzine od 36 do 40 kilometara na sat u zonama od 90, 100 ili 110 bila je od 15.100 kruna (1.336 evra) do 15.850 kruna (1.403 evra). Kazna za razgovor mobilnim telefonom u toku vožnje je porasla na 902 evra.

Izvor: ROADPOL
Foto: Pixabay.com/Andreas Lischka, ilustracija