„Route horizon“ – softversko rešenje za upravljanje transportom

Primenjujući znanja iz nauke u praksi, kompanija „Infora„, razvila je softver pod nazivom „Route horizon“ čiji je cilj da pomogne kompanijama u smanjivanju ukupnih troškova logističkih aktivnosti. Reč je o aplikaciji za optimizaciju ruta, planiranje transporta i upravljanju voznim parkom.

Na Međunarodnoj logističkoj konferenciji LOGIC 2017, održanoj na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, prisutni su imali priliku da čuju predavanje Nebojše Gvozdenovića, osnivača i izvršnog direktora kompanije „Infora“, o tome kako se pomenuta aplikacija primenjuje na transportu šećerne repe kompanije „Sunoko“, od njive do fabrike.

– Prvenstveno bih napomenuo da je „Infora“ krenula da se bavi kompletnim matematičkim metodama za planiranje ruta u isporuci robe i zaokružili smo sistem koji se tiče digitalnih mapa. Primena softvera „Route horizon“ dovela je do toga da korisnici imaju mobilnu aplikaciju koja je jednostavna i prilagođena svima jer je potrebno pritisnuti samo jedno dugme kada stigne transportni nalog, sve ostalo je mapa koja prikazuje gde je gomila sa koje će se utovarati šećerna repa i kojim redosledom će se repa prevoziti u šećeranu. RHTrace, RHMaps, RHField su alati koji izuzetno doprinose rešavanju situacija u praksi – objasnio je Gvozdenović.

Nebojša Gvozdenović

Kompanija „Sunoko“ u svom sastavu ima tri aktivne fabrike. U toku godišnjeg procesa oni rade sa proizvođačima, kao prvim učesnicima u lancu snabdevanja, a repa, koja je glavni proizvod, kada naraste, doprema se u fabrike, prerađuje se i od nje postaje šećer. Taj šećer se zatim pakuje, skladišti i dalje distribuira.

Zadatak kompanije „Infora“ je bio da se bavi delom lanca snabdevanja do ulaska u fabriku, a rezultat ovog projekta bio je da vozači više ne dolaze u kućicu gde sede dispečari i dobijaju štampani nalog, nego da transportni nalog dobijaju putem tableta.

– „Sunoko“ je u prošloj kampanji imao 470 kamiona koji su bili aktivni skoro svaki dan, četiri do pet meseci, u zavisnosti od sezone i oko 50 utovarnih mašina. Kada krene kampanja šećerne repe, to znači da je veoma kompleksan lanac snabdevanja za upravljanje i uređivanje. Osnovni razlog zašto se menadžment kompanije „Sunoko“ odlučio za nas jeste što smo u startu prepoznali potencijale u uštedama koji mogu da se ostvare u ovom lancu snabdevanja, sa jedne strane, a sa druge strane što smo odmah praktično znali kako ćemo matematički modelirati, odnosno, primeniti sve matematičke modele u praksi, tačnije, procesu dovoza šećerne repe. Prvi tablet postavljen je u kabinu kamiona 19. avgusta 2016. godine, a nakon toga instalirano je još 469 tableta – istakao je Nebojša Gvozdenović.

Dobar softver se ne može napraviti bez uske saradnje sa klijentom, a sam razvoj IT tehnologije mnogo je pomogao u razvoju svesti o pristupačnosti IT rešenja. Menadžer projekta kompanije „Infora“, Anita Matt, rekla je za PlutonLogistics  da će uprkos tome što su mlada firma, kvalitetnim radom unaprediti svoje poslovanje.

– „Infora“ je kompanija osnovana 2010. godine i za sada poslujemo samo u Srbiji, mada radimo još jedan softver za partnera iz Norveške, koji je više vezan za običan drumski saobraćaj. Aplikacija služi za kolaboraciju saobraćaja, gde učesnici u saobraćaju mogu da prijavljuju nesreće, zaustavljanja ili bilo kakve probleme na putu. Mi, kao kompanija, razvijamo i sopstvene digitalne mape, koje su sve pouzdanije, i omogućavamo manipulaciju tim mapama u smislu postavljanja raznih ograničenja.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.