Specijalni softver sada i u Italiji „lovi“ vozače koji varaju sa tahografom

Lokalna policija Pjaćence, prva u Italiji, koristi sistem DSRC RTM VISUAL, koji omogućava daljinsku identifikaciju sumnjivih anomalija prilikom upotrebe novih generacija tahografa.

Softver tokom provera traži nepravilnosti u vremenu vožnje i odmora, kao i eventualna manipulisanja tahografom. Analizira i 19 parametara koji se mogu daljinski očitati po zakonima Evropske unije, prenosi italijanski sajt uominietrasporti.it. 

Kada se vozilo zaustavi, podaci o vozaču se dalje analiziraju, proverava se vreme vožnje i odmora, kao i da li se tahograf pravilno koristi.

Ovo se radi pomoću specijalnog softvera pod nazivom TachoPolice, koji je saobraćajna policija Pjaćence dobila zajedno sa opremom za daljinsko upravljanje.

Softver je sposoban ne samo da detaljno analizira podatke sa digitalnog ili analognog tahografa, već i da otkrije bilo kakvu manipulaciju koja bi se mogla desiti tokom instalacije.

Uređaj je namenjen za optimizaciju rada saobraćajnih inspektora, jer službenici zaustavljaju samo vozila u kojima je sistem uočio nepravilnosti.

Saobraćajna policija je već ove nedelje koristila novu opremu na izlazu sa autoputa kod Pjaćence. Tokom akcije otkrivena su 22 prekršaja u 10 vozila. Uočene nepravilnosti su uključivale prekoračenje vremena vožnje, nepoštovanje dnevnih i nedeljnih perioda odmora i neregularnu upotrebu tahografa.

Italija je osma evropska zemlja koja je svoje službenike za kontrolu teretnih vozila opremila DSRC uređajem, posle Danske, Holandije, Belgije, Poljske, Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

  • BONUS SADRŽAJ:

Kako se vozi u kojoj zemlji? „Turci su najbolji drug na drumu i najbolje kolege na putu“, kaže Vesna. Ona je koleginica koja je posle 24 godine kancelarijski posao zamenila kamionom, a danas joj je samo žao što nije ranije počela da vozi. Poslušajte njenu priču u novoj sezoni podkasta Za volanom!