Vožnja sa dve kartice? Ne, nije dozvoljeno ni kad imate dvojno državljanstvo!

Da li vam dvojno državljanstvo daje pravo da vozite kamion duplo više nego što propisi dozvoljavaju? Mora da je tako mislio i vozač teretnog vozila, koji nije imao samo dva pasoša, već i dve tahografske kartice. Inspektori su mu, međutim, jasno stavili do znanja da pravila vožnje ne funkcionišu tako i pomogli su mu da ima dovoljno slobodnog vremena da se odmori od intenzivnog rada za volanom.

Kada su poljski saobraćajci zaustavili kamion slovačkog prevoznika koji je prevozio teret iz Turske u Litvaniju, u kabini je bio samo jedan vozač. Međutim, podaci sa tahografa pokazali su da su kamionom upravljala dva vozača – Turčin i Bugarin. Policajcima nije trebalo mnogo vremena da shvate da su dvojica vozača zapravo jedna osoba.

Tursko-bugarski držvljanin koristio je dve tahografske kartice i tako značajno prekoračio dozvoljene dnevne sate vožnje. Saobraćajci su utvrdili da je vozio 27 sati bez potrebnih pauza i odmora. Jasno, kamiondžija je dobio prilično ozbiljnu kaznu.

Osim novčanog iznosa od 5.000 poljskih zlota (oko 1.075 evra), policajci su mu oduzeli dozvolu na tri meseca.

Posledice prekršaja osetiće i prevoznik, jer je i protiv njega pokrenut postupak, a firma se suočava sa pretnjom kazne od 12.000 zlota (okooko 2.580 evra).

Izvor: trans.info