„Strani teretnjaci blokiraju puteve po Norveškoj“ – Predlog da se zimska oprema kontroliše na granici

U Norveškoj su, prema podacima Uprave za javne puteve, od 1. januara do 21. marta zbog incidenata sa teretnim vozilima putevi bili zatvoreni 869 puta, piše trans.info. Norveško udruženje vlasnika kamiona, je, međutim, stalo u odbranu norveških vozača i prevoznika i saopštilo da je većina nesreća sa kamionima zimi uzrokovana lošim upravljanjem putevima ili stranim teretnim vozilima bez zimskih guma i lanaca za sneg.

U saopštenju na svojoj veb stranici, Norveško udruženje vlasnika kamiona je saopštilo da želi da reaguje na komentare Uprave za javne puteve, koja je nedavno ukazala na probleme sa kamionima koji su loše opremljeni za kretanje putevima u zemlji tokom zime.

Generalni direktor udruženja Geir A. Mo je rekao da bi ljudi koji su odgovorni za upravljanje putevima takođe trebalo da „urede svoju kuću“.

– Suviše često doživljavamo da nisu dovoljno dobro pripremljeni za najgore vremenske prilike. Prevoz robe je važna delatnost koja obezbeđuje nesmetano poslovanje i funkcionisanje društva, pa je zato neodrživo da putna mreža ponekad bude neprohodna – rekao je Mo.

On je predstavio statističke podatke koji pokazuju da  većina norveških vozača teretnih vozila vodi računa da njihova vozila imaju dobre gume i lance, kao i da su iskusni kada je u pitanju zimska vožnja.

Naveo je da je od januara do decembra prošle godine obavljeno 67.417 provera kamiona duž norveških puteva i istakao da je 85% onih kojima je zabranjeno da voze zbog loših guma i bez odgovarajućih lanaca došlo iz inostranstva.

–  Veliki je problem što je stranim kamionima i prikolicama sa lošim gumama, bez lanaca i bez iskustva vozača u zimskoj vožnji, dozvoljeno da uđu na norveške puteve – rekao je Mo.

On je rekao da bi provere trebalo da se obavljaju na norveškoj granici, ili na ulazu u planinska područja, kako bi se osiguralo da su kamioni pravilno opremljeni tokom zimskih meseci.

– Ne znam koliko sam puta vozio preko planina i bio iza norveških troosovinskih kamiona koji bez problema voze preko planina, dok su strani, dvoosovinski kamioni „razbacani“ po svim tim putevima – istakao je Mo.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.