Sve više stranih kamiona na nemačkim putevima

Najnoviji podaci o putarini koje je BAG objavio za jul 2022, pokazali su da su nemački kamioni realizovali još manji procenat ukupne pređene kilometraže u zemlji. Ova brojka, inače, konstantno je opadala tokom godina, što bi na kraju moglo da dovede do toga da strani kamioni preuzmu primat na nemačkim drumovima.

U zvaničnom saopštenju za štampu objavljenom krajem avgusta, BAG je naveo da je više od polovine ukupne kilometraže kamiona u Nemačkoj u julu bilo realizovano domaćim vozilima. Međutim, većina je veoma mala – 50,9% i opala je u poređenju sa julom 2019. godine, kada je iznosila 53%, piše trans.info. 

Istog meseca, kamioni registrovani u Poljskoj relizovali su 21,6% od ukupnog broja pređenih kilometara teretnih vozila u Nemačkoj. U julu 2019. taj rezultat je iznosio 18,8%.

Udeo litvanskih kamiona u pređenoj kilometraži je takođe porastao, ali neznatno sa 3,2% u julu 2019. na 3,8% u julu 2022.

Kada je reč o indeksu broja pređenih kilometara kamiona, velika većina saveznih država pokazuje smanjenje kilometraže u odnosu na prethodni mesec. Devet od ovih 13 država pokazuje pad od više od 1,5% (uglavnom na severu zemlje). Najveći pad ubeležen je u Saksoniji: 2,6%. U južnim državama pad je manji (0% do 1,5%). U Saru je zabeleženo blago povećanje.

Indeks broja pređenih kilometara, nakon blagog rasta u junu 2022, u julu je pao za 1,4% u odnosu na prethodni mesec, zabeleživši vrednost 1,1% nižu od 24-mesečnog proseka.

Ipak, trenutni nivo i dalje je iznad nivoa pre pandemije korona-virusa, navodi se u saopštenju BAG-a.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.