Zone niske emisije u Engleskoj – Testira se novi model povoljniji za PREVOZNIKE

Različiti modeli takozvanih “zona niske emisije” jedna su od opcija uz pomoć kojih se evropski gradovi bore protiv zagađenja. Ove promene značajne su i za drumske prevoznike. Među zemljama koje su naročito aktivne na tom planu je i Velika Britanija, gde je veliki broj lokalnih samouprava već implementirao ove zone, te radi na stalnom širenju njihovog obuhvata.

Oksfordšir, grofovija u jugoistočnom delu Engleske, isprobaće nešto drugačiji model, koji pozdravljaju i britanski prevoznici.

Kako pišu evropski specijalizovani portali, Savet okruga Oksfordšir odlaže planove za proširenje svoje zone nulte emisije (ZEZ) sledeće godine. Umesto toga, juče su počele konsultacije o uvođenju šest probnih „saobraćajnih filtera“ u Oksfordu, kako bi se smanjio saobraćaj.

„Saobraćajni filteri“ su dizajnirani da smanje saobraćaj, učine putovanje autobusom bržim, te pešačenje i vožnju biciklom bezbednijim. Kada postanu operativni, privatni automobili neće biti u mogućnosti da prođu kroz njih, bez odgovarajuće dozvole.

– Svim ostalim vozilima, uključujući autobuse, taksije, kombije, mopede i teretna vozila biće dozvoljen saobraćaj u svakom trenutku. Dozvole će biti dostupne za nosioce plave značke, zdravstvene radnike i ostale radnike koji pružaju negu – ističu nadležni.

Filteri će funkcionisati uz pomoć kamera za automatsko prepoznavanje registarskih tablica.

Javne konsultacije o predloženom filterima trajaće do 3. oktobra 2022. Ako ih odobri kabinet Saveta okruga Oksfordšir, eksperimentalni projekat za regulisanje saobraćaja (ETRO) počeće u leto 2023, i trajaće najmanje šest meseci.

Udruženje RHA (Road Haulage Association) saopštilo je da je zadovoljno planovima, ističući da i operateri komercijalnih vozila – kombija, kamiona i autobusa, žele najčistiji mogući vazduh.

– Već činimo sve što možemo da rešimo ovaj problem, ali smatramo da pravi tajming uvođenja „zona nulte emisije“ zavisi od stanja na tržištu komercijalnih vozila, mogućnosti za isporuku, kao i od toga hoće li teretna vozila i autobusi sa nultom emisijom postati cenovno dostupniji. Međutim, mi pozdravljamo namere Saveta okruga Oksfordšir i radujemo se saradnji sa njima i drugima na tehničkim pitanjima, kako bi se postigli ciljevi kvalitetnijeg vazduha – rekao je Richard Smith iz RHA, piše trans.info.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.