Nemačka automobilska industrija ponovo na dobrom kursu

Najnovije istraživanje minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja (Ifo) pokazuje da se poslovna situacija nemačkih proizvođača automobila i njihovih dobavljača značajno poboljšala.

Indeks koji meri raspoloženje u tom sektoru u martu je porastao na +23,7 poena, nakon +7,6 (desezonirano) u februaru.

Oliver Falk, rukovodilac Ifo Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije, izjavio da su i proizvođači automobila i dobavljači bolje ocenili svoju trenutnu situaciju.

Poslovna situacija dobavljača je bolja nego kod proizvođača automobila, a to je bilo retko u poslednje dve godine, ukazao je Falk.

Raspoloženje u nemačkoj automobilskoj industriji, podsetimo, na najnižem nivou bilo je na početku pandemije korona virusa, da bi kasnije tokom 2020. počelo da se oporavlja. Na dijagramu u nastavku prikazano je kako se kretalo u protekle tri godine.

Hersteller (proizvođač)
Zulieferer (dobavljač)
Gesamte Branche (celokupna industrija) 

Izvor: Ifo (ifo.de)

Proizvođači i dobavljači – rezultati 

U martu su proizvođači automobila svoju situaciju ocenili sa +19,4 poena, posle -19,1 u februaru. Kompanije u tom sektoru bile su veoma zadovoljne trenutnim stanjem porudžbina – pokazatelj je ostao na visokom nivou od 73,4 poena. Ipak, s obzirom na suzdržanu tražnju, proizvođači ne žele da u narednim mesecima povećaju proizvodnju, kao što su to učinili u februaru.

– Efekti subvencija, koje su istekle na kraju godine, mogli bi se osetiti kroz dalje smanjenje tražnje – rekao je Falk.

Dobavljači su svoju trenutnu situaciju ocenili sa 34,7 poena (17,9 u februaru). Njihovi zaostaci u porudžbinama su se povećali prvi put u 11 meseci. Potražnja se takođe dobro razvija, a indikator je porastao na 19,1 poena nakon 4,8.

Više detalja o ovoj analizi pogledajte na ifo.de. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.