Scania razmatra OTPUŠTANJE 5.000 radnika

Švedski proizvođač kamiona Scania objavio je u ponedeljak da zbog smanjene potražnje u vreme pandemije korona virusa razmišlja o ukidanju 5.000 radnih mesta.

– Kriza zbog korona virusa nas prisiljava da smanjimo nivo aktivnosti, a to znači da prema našim procenama imamo 5.000 više zaposlenih u svetu nego što nam je potrebno – saopštio je izvršni direktor Henrik Henriksson.

Scania će po njegovim rečima sprovesti „analizu do 1.000 radnih mesta s visokom stručnom spremom“ u sedištu u Sodertalju, južno od Stokholma.

S obzirom na procenu o sporoj obnovi potražnje, organizaciju moramo prilagoditi novom stanju već u ovoj godini, rekao je Henriksson.

Kompanija je odbila da komentariše kako će potez uticati na radna mesta u drugim zemljama.

Scania je navela da su već koristili pakete podrške za radnike na skraćenom radnom vremenu, koje im je odobrilo nekoliko vlada, a podržali su ih sindikati i zaposleni.

Predstavnici sindikata s upravom i odborom rade na nalaženju mogućnosti za uštedu troškova, ali to ne isključuje smanjenje broja radnih mesta.

Scania je članica grupe Volkswagen a prošle je godine isporučila 91.700 kamiona i 7.800 autobusa. Posluje u više od 100 zemalja i ima oko 51.000 zaposlenih, a njihova proizvodnja je organizovana u Evropi, Latinskoj Americi i Aziji.

Izvor: seebiz.eu