Transportna zajednica i CEFTA pozvale Grčku da IZUZME VOZAČE od obaveznih mera

Transportna zajednica i CEFTA pozivaju grčke vlasti da izuzmu vozače kamiona sa naftom od novih sanitarnih mera koje potencijalno mogu da izazovu nedostatak osnovnih proizvoda na Zapadnom Balkanu.

Mere koje je Grčka 26. februara uvela u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19, rezultirale su dužim vremenom čekanja na granicama Evzoni-Bogorodica (Grčka-Severna Makedonija) i Ktismata-Kakavia (Grčka-Albanija). Situacija u Albaniji je dodatno pogoršana zbog činjenice da je Ktismata-Kakavia jedini granični prelaz koji je trenutno otvoren sa Grčkom, pošto su druga dva granična prelaza bila zatvorena u prethodnom periodu. Iako su u potpunosti svesni potrebe vlasti da preduzmu odgovarajuće mere za zaštitu javnog zdravlja i ublažavanje pritiska na zdravstveni sistem, Transportna zajednica i CEFTA predložile su rešenje koje bi obezbedilo kontinuiran i nesmetan protok osnovnih dobara, pridržavajući se sanitarnih pravila u Grčkoj.

Predlažemo da se vozači kamiona sa naftom, čija je destinacija Luka Solun, nakon utovara, direktno vrate u bazu u Severnoj Makedoniji i da ne ostavljaju svoje kamione na teritoriji Grčke, te da u potpunosti poštuju sanitarne zahteve. Kako je udaljenost između graničnog prelaza Evzoni i Luke Solun 81km, ovaj predlog će minimizirati sve rizike koje virus može da nanese javnom zdravlju, navodi se u predloženom rešenju.

Ukoliko se rešenje za transport naftnih derivata pokaže kao uspešno, ovaj model mogao bi se proširiti i na druge proizvode i na granični prelaz sa Albanijom. U Severnoj Makedoniji bi nemogućnost uvoza naftnih derivata iz Soluna potencijalno mogla dovesti do nestašice nafte, što bi moglo imati negativan uticaj na njenu ekonomiju i domino efekat na ukupnu situaciju na Zapadnom Balkanu.

Od početka pandemije COVID-19, Evropska unija, Transportna zajednica, CEFTA i partneri zapadnog Balkana rade zajedno na rešavanju neposrednih zdravstvenih i humanitarnih potreba, istovremeno podržavajući socijalne i ekonomske oporavak regiona – navele su Transportna zajednica i CEFTA u saopštenju.