Gorivo u Srbiji značajno JEFTINIJE tek u maju

Cene goriva u Srbiji u narednim nedeljama postepeno će padati, očekuju stručnjaci iz oblasti naftne industrije i savetuju državi da promeni akciznu politiku.

Iako je barel sirove nafte upola jeftiniji nego početkom godine, u Srbiji je benzin, u odnosu na prvu nedelju januara, pojeftinio tek za nekoliko dinara.

Pandemija korona virusa i pad tražnje za sirovom naftom u Kini i dalje potresa globalno tržište, pa tako barel sirove nafte “brent” košta 37 dolara, dok je početkom godine koštao blizu 68,50 dolara.

Cena goriva u Srbiji će padati kako na domaće pumpe budu stizali derivati od jeftinije sirove nafte, ali ne treba očekivati da će gorivo pojeftiniti u istom procentu kao i sirova nafta, jer je to nemoguće, ocenjuju stručnjaci.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, podseća da se januarski pad cena sirove nafte već odrazio na cene u Srbiji.

– Za nekoliko nedelja osetiće se i uticaj aktuelnog globalnog pojeftinjenja – naglašava Mićović

Nebojša Atanacković, vlasnik kompanije Nafta a.d, ocenjuje da će pun efekat značajnog pada cene sirove nafte potrošači u Srbiji osetiti za oko dva meseca, kada ta jeftina sirova nafta bude prerađena.

– Dotle će trajati trend smanjivanja cene, koji će biti brži ili sporiji, u zavisnosti od tempa nabavke i od konkurencije na našem tržištu – kaže Atanacković.

Mićović i Atanacković naglašavaju da u strukturi cene goriva akcize učestvuju sa 55%.

– U ovom trenutku cena goriva će svakako padati zbog pada cene sirove nafte, pa ne očekujem da će država sad da reaguje smanjenjem dažbina, ali bi smanjenje zahvatanja povećalo i naše i prihode budžeta – kaže Tomislav Mićović.

Sstav Udruženja naftnih kompanija Srbije je da bi najkorisnije bilo uvođenje različitih akciznih stopa u odnosu na namenu goriva.

– To znači da ne bi bila ista cena za poljoprivrednika koji dizel sipa u kombajn, nekoga ko se bavi međunarodnim transportom i vlasnika putničkog vozila – pojašnjava Mićović, uz ocenu da bi se tako povećala potrošnja, a smanjili sivi tokovi goriva.

Gorivo na srpskim pumpama povoljnije je samo od onog u Albaniji. Prema visini cene evrodizela kao i prosečnim cenama goriva naša zemlja pretekla je članice EU Grčku, Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku, dok su na začelju regiona Rumunija, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Izvor: nova.rs