Amazon i Uber menjaju logističku industriju u Evropi

Ne može se preceniti važnost koju logistička industrija ima za celu ekonomiju. Globalna logistička industrija vredi 8,1 triliona dolara, a očekuje se da će ovaj iznos udvostručiti do 2023. godine. Ovaj sektor sada oblikuju najveći i najbrže rastući igrači kao što su Amazon i Uber.

U Sjedinjenim Američkim Državama, sektor logistike čini 8% godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (u poređenju sa oko 6% BDP-a u Poljskoj). Kako prenosi prescout.com,najveća američka kompanija u industriji, XPO Logistics Inc., ostvarila je neto prihod od 4 milijarde dolara u 2017. godini.

Kako američki Zavod za statistiku rada navodi, više od 5 miliona ljudi zapošljeno je u transportnom i logističkom sektoru, a vozači kamiona zauzimaju oko 20% svih radnih mesta u industriji.

Američka industrija, baš kao i evropska, trenutno doživljava procvat, ali ona treba da preduzme konkretne mere kako bi išla u korak sa trenutnim rastom. Da bi se zadovoljile potrebe tržišta i povećala efikasnost uz smanjenje troškova i uticaja na životnu sredinu, operatori moraju da budu inovativni i otvoreni za velike promene.

Kompanije sa dugogodišnjim iskustvom u industriji, kao što su UPS ili FedEx, rade na inovativnim rešenjima. I novi igrači u industriji – Amazon i Uber – takmiče se za deo tržišta.

Uber-ova digitalna era u logistici

Nakon stvaranja inovativnog modela za prevoz putnika, Uber je primenio isti koncept na transport i razvoj novih aplikacija: UberRush i UberFreight. Aplikacije dozvoljavaju preskakanje učešća špeditera, omogućavajući prevoznicima da zarade više.

UberFreight je digitalna platforma koja povezuje prevoznike i vlasnike robe. Omogućava direktan kontakt između njih, pružajući veću fleksibilnost, smanjujući troškove i povećavajući efikasnost.

Platforma je na američkom tržištu pokrenuta 2018. godine. Kompanija tvrdi da je u zadnjem kvartalu 2018. godine imala 30.000 aktivnih korisnika, a aplikacija UberFreight preuzeta je više od 328.000 puta. U martu ove godine, UberFreight započeo je svoju evropsku ekspanziju u Holandiji. Kompanija u budućnosti želi da proširi svoje poslovanje na druge delove Evrope, iako detalji o investicijama na Starom kontinentu još nisu poznati.

Sa druge strane, UberRush je aplikacija dizajnirana za transport na „poslednjoj milji“. Korisnici – kao honorarni radnici- mogu da isporučuju pošiljke unutar gradova. Trenutno je ovo rešenje dostupno samo u Njujorku, San Francisku i Čikagu.

Zašto je Amazon počeo da se bavi transportom?

Amazon je, pak, počeo da preduzima prve i glavne korake u logistici kako bi postigao nezavisnost. O tome svedoče Amazon Flex, Seller Flex ili Amazon Prime Air programi. Preuzimanjem većeg broja logističkih procesa, gigant e-trgovine je uspeo da smanji troškove i stekne nezavisnost od njegovih postojećih pružaoca logističkih usluga.
Prescout.com navodi da kompanija želi da ide korak dalje i da krene da nudi transportne usluge drugim kompanijama. U narednim nedeljama, ova usluga će biti lansirana u Los Anđelesu.

Kompanija, čiji je vlasnik Bezos, izgradiće novo središte i aerodrom koji će služiti Amazonovim aviokompanijama. Aviokompanija, pored toga što će omogućiti da Amazon ne zavisi od eksternog transporta do spoljnih prevoznika, doprineće i do značajnih ušteda. Prema procenama koje je krajem prošle godine predstavio analitičar investicione banke Morgan Stanley, prelazak sa vazdušnog transport na Amazon Air mogao bi da donese uštedu do 2 milijarde dolara godišnje.

Inovacija kao krajnji i glavni cilj

Pored implementacije digitalnih i inovativnih rešenja, mnogi industrijski lideri gledaju na automatizaciju kao na dugoročno rešenje za povećanje produktivnosti. Zato se poznate kompanije kao što su Uber i Amazon, kao i Google i Tesla, bave razvojem autonomnih vozila. Kompanija koja će uspeti da lansira autonomne kamione na tržište imaće veliku prednost. Ne samo što će uštedeti troškove rada vozača, već i nedostatak osoblja neće uticati na njenu efikasnost.

Kako bi razvio ovu tehnologiju, Uber je 2016. kupio Otto kompaniju – proizvođača autonomnih kamiona. Već neko vreme, kao deo testiranja, autonomni kamioni isporučuju pošiljke u američkoj državi Arizona. Međutim, potrebne su i izmene zakona kako bi se u potpunosti primenilo takvo rešenje.

Sa druge strane, Amazon se fokusira na dronove. Džef Bezos (Jeff Bezos),izvršni direktor Amazona, predstavio je prvi prototip bespilotne letelice u jednom TV intervjuu krajem 2013. godine. Amazon već nekoliko godina nudi Prime Airuslugu koja isporučuje pakete težine do 2,3 kg u roku od 30 minuta.

Decembra 2016. godine izvršena je prva Amazonova potpuno automatizovana isporuka putem bespilotnih letelica. Čovek iz Kembridža koji je naručio Fire TV štap za video streaming i paket kokica dobio je isporuku samo 13 minuta nakon što je porudžbina izvršena, saopštio je Džef Bezos na Tviteru.

Osim toga, gigant e-trgovine želi da patentira intermodalni transport uz pomoć bespilotnih letelica. U avgustu 2017. godine, kompanija je podnela zahtev američkoj Kancelariji za patente. U zahtevu se navodi: „intermodalna vozila mogu da budu natovarena objektima i letećim vozilom i poslata na mesta gde je potražnja za objektima poznata ili predviđena (npr. na osnovu istorije kupovine određenog područja)“.

Dronovi će isporučivati pošiljke iz vozova, kamiona, brodova ili drugih vozila koja su opremljena posebnim sistemima koji omogućavaju da se jedna ili više pošiljki natovare na dronove, a i koji ih aktiviraju. Ovaj sistem će takođe omogućiti da leteća vozila prime porudžbinu i tokom vožnje.

Izvor: trans.info