U 2019. teška teretna vozila na dva pravca plaćaju višu putarinu u Sloveniji

Teretna vozila i autobusi mase iznad 3,5 tona u Sloveniji će od 1. januara 2019. godine plaćati nešto skuplju putarinu na dva saobraćajna pravca, a tako prikupljena sredstva namenjena su gradnji buduće železničke pruge Kopar-Divača, objavila je firma DARS koja upravlja slovenačkim autoputevima.

Prema zakonu o gradnji te pruge kao strateškog slovenačkog infrastrukturnog projekta sledećih godina, takvim će se vozilima na autoputu od Ljubljane do Kopra obračunavati posebni 15% dodatak na uobičajenu tarifu, a na potezu od Ljubljane do Šentruperta 5% dodatak.

Povećane tarife neće se obračunavati za osobna vozila niti za teretna vozila na drugim cestovnim pravcima.

Zakonom je predviđeno da će se tako povećane cene putarine obračunavati od početka godine pa sve do kraja 2025.

Prema sadašnjoj frekvenciji saobraćaja, računa se da bi tako za finansiranje nove pruge država dodatno uprihodila oko 12 miliona evra godišnje, odnosno više od 400 miliona dok zakon bude na snazi.

Zakon o gradnji te pruge koji je doniela bivša vlada Mire Cerara predviđa da trošak gradnje, koja se procenjuje na oko milijardu evra, pokriju korisnici lučke infrastrukture u Kopru, Slovenske željeznice, te teška teretna vozila.

Pruga bi se osim sredstvima korisnika trebala finansirati iz fondova Evropske unije i kreditom Evropske investicione banke.

Izvor: seebiz.eu

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.