Slovenačka vlada odobrila strateške investicije u Luci Kopar

Luka Kopar dobila je odobrenje slovenačke vlade za sprovođenje programa infrastrukturnog uređenja obodnog kanala Ankaran i uređenje novih vezova na južnoj obali drugog mola.

U slučaju izgradnje ankaranskog obodnog kanala, predviđa se uređenje od delte ankaranskog obodnog kanala s rekom Rižanom do nenog izliva u more. To će osigurati adekvatan protok ankaranskog perifernog kanala i sigurnost od poplave na području gde se planira izgradnja kaseta za odlaganje materijala. Istovremeno će se u Luci uspostaviti prvi deo zamenskih staništa koja su planirana prema državnom prostornom planu.

Ulaganja na južnoj obali drugog mola uključuju izgradnju dva nova veza za privez brodova za generalni teret i automobile. Projekat takođe predviđa produbljivanje morskog dna, preuređenje obale za silose i izgradnju dodatnih koloseka na obali, navode u Kopru.

U slučaju ankaranskog perifernog kanala, vlada je prošle sedmice odobrila investiciju od 5 miliona evra za uređenje kanala i uspostavljanje zamenskih staništa, što je preduslov za nastavak ulaganja i izgradnju kaseta na Ankaranskoj bonfiki, gde se ukupna investicija procenjuje na 17 miliona evra.

Kasete na Ankaranskoj bonifiki gradiće se u prvoj fazi u svrhu zbrinjavanja viška materijala prilikom produbljivanja morskog dna i u završnoj fazi uređenja dodatnih skladišnih površina za automobile, što je posebno važno u vezi sa izgradnjom drugog koloseka Kopar-Divača.

Oba ova ulaganja su bila predviđena državnim prostornim planom, uključena su u petogodišnji plan razvoja luke, a deo su i strateškog poslovnog plana kompanije 2020-2025.

Izvor: seebiz.eu; foto: luka-kp.si