U ovoj evropskoj zemlji voze NAJSTARIJE kombije i kamione: prosek preko 20 godina!

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) objavilo je nove podatke o starosti voznog parka u Evropi.

Njihov izveštaj pokazuje da su automobili u Evropskoj uniji u proseku stari 12,3 godine. Najstariji vozni parkovi su u Grčkoj i Estoniji, gde su u prometu vozila prosečne starosti oko 17 godina. Najnoviji automobili voze se u Luksemburgu (7,9 godina).

Što se tiče prosečne starosti lakih komercijalnih vozila u EU, ona je 12,5 godina. Najstariji kombiji voze se u Grčkoj (21,4 godine), a za njom slede Rumunija (15,8) i Portugal (15,5). Situacija je najbolja u Austriji, gde je prosečna starost kombija 6,5 godina. Ako posmatramo četiri glavna tržišta, Italija ima najstariju flotu kombi vozila (14,7 godina), a odmah iza nje je Španija (14 godina).

Ukoliko vas zanima kako stoje stvari kod još nekih naših suseda, evo šta kažu rezultati: prosečna starost kombija u Hrvatskoj je 11,4 godine, u Sloveniji 10,1, u Mađarskoj 12,8.

Kamioni su u Evropi u proseku stari 13,9 godina. Sa prosečnom starošću od 23 godine, Grčka ima najstariji vozni park kamiona, a za njom je Estonija sa 20,9. Najnoviji se voze u Austriji (6,7 godina) i Danskoj (7,9 godina).

Obnavljanje voznog parka je jedna od najvažnijih investicija iz više razloga. Pre svega bezbednost: starija vozila su sklonija kvarovima i nezgodama, sa ozbiljnim rizicima za vozače, putnike i robu. Nova vozila su, takođe, opremljena i naprednim tehnologijama koje dodatno unapređuju bezbednost na putu; osim toga ona su efikasnija, troše manje goriva i manje zagađuju.

Kompletan ACEA izveštaj možete pogledati OVDE

Foto: Pixabay/riza-april, ilustracija