Ukupan prevoz robe u prvom polugodištu 2020.

Količina robe prevezene u prvom polugodištu 2020. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, beleži rast od 1,2%. U istom periodu, obim rada, iskazan u tkm, manji je za 2,1%. Vazdušni, rečni i železnički saobraćaj beleže pad u količini prevezene robe, dok cevovodni i drumski saobraćaj beleže rast. Porast u količini prevezene robe u drumskom saobraćaju zabeležen je usled činjenice da je povećan obuhvat posmatranih izveštajnih jedinica, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Prevoz robe drumskim saobraćajem porastao je za 6,2%, a obim rada, iskazan u tkm, manji je za 0,1% u odnosu na isti period prethodne godine.

U vazdušnom saobraćaju, prevoz robe iskazuje pad u količinama prevezene robe od 29,8%, a u obimu rada, posmatrano u tkm, zabeležen je rast od 1%.

Tokom prvog polugodišta 2020. godine, prevoz robe železnicom beleži pad od 7,6%. Obim rada, iskazan u tkm, opada za 3,3% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Saobraćaj unutrašnjim plovnim putevima beleži pad u količini prevezene robe od 15,7%, a obim rada, iskazan u tkm, umanjen je za 29,3%.

Transport nafte cevovodima porastao je za 24,6% u količini prevezene nafte, a u ostvarenim tkm raste za 31,3%. Transport prirodnog gasa manji je za 2,9%, uz istovremeni pad obima rada od 6,7%.

Poštanske usluge i telefonija

Klasične poštanske usluge u prvom polugodištu 2020. godine su opale u odnosu na isti period 2019. godine. Kod pismonosnih pošiljki beleži se pad od 4,5%, a kod paketskih pošiljki beleži se pad u odnosu na isti period prošle godine od 35,3%. Usluge platnog prometa beleže pad od 23,9%.

U fiksnoj telefoniji zapaža se rast od 4,7%, a u mobilnoj rast od 16,7%.

Ukupan broj zaposlenih u saobraćaju veći je za 0,3% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Međutim, treba imati u vidu činjenicu da je to delimično, i zbog povećanja broja posmatranih izveštajnih jedinica, navodi se u saopštenju RZS.

Kompletan izveštaj Republičkog zavoda za statistiku „Ukupan prevoz putnika i robe, prvo polugodište 2020. godine“, dostupan je OVDE. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.