VESIĆ: Od putarine za kamione na saobraćajnicama nižeg reda – do 70 mil EUR godišnje

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić istakao je danas na Kopaonik biznis forumu da će uskoro biti uvedena „naplata putarine za kamione nosivosti veće od 12 tona na putevima prvog i drugog reda, kako bi se zaustavilo uništavanje putne infrastrukture“.

– Postoji problem sa održavanjem puteva prvog i drugog B reda u Srbiji koje najviše uništavaju kamioni koji ih koriste kako bi izbegli naplatu putarine na autoputu. Mi ćemo uvesti obavezu naplate putarine za kamione teže od 12 tona na tim putevima – rekao je Vesić, prenose agencije.

Naveo i da će se „naplaćivati svaki kilogram viška na kamionu koji je mimo propisa“, kao i da će se objavljivati rute za kretanje tranzitnog saobraćaja, sve u cilju sprečavanja uništenja lokalnih puteva, i pribavljanja neophodnih sredstava za održavanje puteva.

– Procena je da će se naplatom ove putarine obezbeđivati od 60 do 70 miliona evra godišnje – izjavio je ministar.

Putevi Srbije, podsetimo, trenutno traže projektanta koji će izraditi sistem za naplatu putarine na putevima nižeg reda za teška teretna vozila, sa 4 i više osovina. Taj tender trebalo je da bude završen 31. januara, ali je rok za dostavljanje ponuda produžen do 10. marta.

Redakcija PlutonLogistics portala pokušala je da u ovom javnom preduzeću sazna informacije o planiranoj dinamici realizacije projekta, ali nam je rečeno da, kako je javna nabavka u toku, zasad ne mogu da daju dodatne detalje.

AŽURIRANE INFORMACIJE (8.3.2023) Rok za dostavljanje ponuda na tenderu Puteva Srbije (Projektovanje sistema za naplatu putarine na putevima nižeg reda za teška teretna vozila sa 4 i više osovina) ponovo je produžen, sada do 31. marta 2023