(VIDEO) Da li je ovo šleper budućnosti?

Iz Kamske fabrike automobila stižu noviteti!  Šleper nove generacije KamAZ-54907 Continent predstavljen je povodom pedesetogodišnjice od osnivanja.

Šleper je namenjen za jednog vozača. Samo jedno sedište u kabini ostavlja puno prostora u tom delu kamiona. Vozaču će prilikom vožnje asistirati sistem „Highway Pilot“. On će biti zadužen za nužno kočenje, automatski i poluatomatski režim vožnje, kao i prestrojavanje i druge aktivnosti, navela je kompanija KAMAZ u saopštenju.

Predstavljeni kamion nema ogledala, ona su zamenjena kamerama čiji su ekrani smešteni unutar kabine. Postoje i dve kamere namenjene proceni stanja vozača. Ugrađeni inteligentni sistem će proceniti položaj glave, učestalost treptaja, fokus očiju i niz drugih pokazatelja, a sve u cilju ukazivanja na to koliko je vozač odmoran.  Uz alarmantne simptome, sistem će signalizirati da je vreme da se vozač odmori, navedeno je u saopštenju.

KAMAZ-54907 ima treći stepen autonomije, odnosno kamion može ići ravno, nezavisno menjajući trake iz jedne trake u drugu, parkirati se i pratiti u konvoju.

Novi kamion opremljen je motorom R-6 i električnim uređajem. Zahvaljujući hibridnom motoru potrošnja goriva je znatno smanjena, ističu u Kamskoj fabrici za proizvodnju automobila.

U kabini se nalazi komforan ležaj, mikrotalasna, frižider, šporet, umivaonik i drugi sadržaji.

Foto: kamaz.ru