(VIDEO) Scania hibridni pogon za noćnu dostavu

Noćna dostava robe kamionima u Stokholmu nije dozvoljena zbog ograničenja o nivou buke. Scania u saradnji s gradskim vlastima u Stokholmu, McDonalds-om, logističkom firmom HAVI te Kraljevskim institutom za tehnologiju, testira mogućnosti noćne (ali i ostale) distribucije sa Scania hibridnim kamionom.

Osim što ima sofisticirani pogon s kojim može prevaliti do 10 km s električnim pogonom, Scania koristi i geofencing Scania Zone sistem koji prepoznaje kad vozilo uđe u područje u kojem se zahteva niži nivo buke, automatski aktivira električni pogon koji se koristi dok vozilo ne napusti to područje.

Scania plug-in hybrid uz elektromotor snage 130 kW i 1050 Nm obrtnog momenta, za glavni pogon koristi 5-cilindrični 9,3 litarski motor snage 320 KS koji u ovom slučaju koristi HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) odnosno biodizel čijom upotrebom se emisija CO2 može smanjiti za 90 posto.

Baterije se, osim iz mreže, pune i regenerativnim kočenjem, a vozač u slučaju potrebe može aktivirati i punjenje baterija motorom kako bi baterije bile spremne za upotrebu u zoni smanjenje emisije buke.

Izvor: kamion-bus.hr