U pripremi projekat Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje vozovima

Nakon što su tokom posete ruskog predsednika Putina Srbiji u januaru 2019. preduzeća RZD International i Infrastruktura železnice Srbije potpisala ugovor vredan 230 mil EUR, radna grupa koju čine ruski i srpski stručnjaci počela je pripremu projekta za izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra (JDC) za upravljanje saobraćajem vozova u Republici Srbiji, saopšteno je iz firme RZD International.
U okviru Radne grupe, odabrani stručnjaci sprovode istraživanje objekata železničke infrastrukture u zemlji, čiji je zadatak da pokaže stvarno stanje infrastrukture železnice Srbije.

Planiran je obilazak i pregled više od 200 objekata: železničkih stanica, vučnih postanica, rastavljača kontaktne mreže, uređaja za TT.

Jedinstveni dispečerski centar će omogućiti implementaciju novih tehnologija za upravljanje prevoznim procesom i stalnu kontrolu saobraćaja vozova, povećaće propusnu moć železničke pruge, optimizovati operativne troškove i povećati bezbednost saobraćaja na evropskim saobraćajnim koridorima 10 i 11.

Projekat osnivanja JDC, u skladu sa tehničkim zadatkom dobijenim krajem 2018. godine od investitora Infrastruktura železnice Srbije, podrazumeva dispečersku centralizaciju, dispečerizaciju energetskih uređaja, obezbeđivanje potrebnih vrsta veze, izgradnju propratne infrastrukture, stvaranje automatizovanih sistema i računarskog kompleksa, isporuku odgovarajuće opreme, ugradnju tehničkih sredstava za bezbednost, kao i stvaranje uslova za dijagnostiku kompozicija za vreme kretanja voza.

Srpski železničari su se ranije upoznali sa radom centara za upravljanje saobraćaja u Rusiji, Austriji i Nemačkoj.  RZD International je predložilo najefikasnija tehnička rešenja, koja se razlikuju po optimalnoj funkcionalnosti, kao i spojem kvaliteta i vrednosti radova.

Ugovor potpisan 17. januara predviđa i izvođenje radova i isporuku materijala u okviru druge faze rekonstrukcije, modernizacije i izgradnje dvokolosečne pruge za brzine 200 km/h na deonici Stara Pazova – Novi Sad ukupne dužine 40,44 km na pruzi Beograd – Budimpešta.