Vlada Srbije usvojila novu uredbu o raspodeli stranih dozvola za međunarodni prevoz

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak (6. oktobra) Uredbu o raspodeli stranih dozvola za međunarodni prevoz tereta.

Ova uredba objavljena je u Službenom glasniku dan kasnije (Sl. glasnik br 111/2022, a na snagu stupa osam dana od dana objavljivanja. Danom stupanja na snagu, kako se precizira, prestaje da važi Uredba o raspodeli stranih dozvola za međunarodni javni prevoz stvari domaćim prevoznicima (Službeni glasnik RS, br. 113/15 i 44/18-dr. propis).

Uredbu o raspodeli stranih dozvola za međunarodni prevoz tereta možete preuzeti OVDE. Priloge uz Uredbu možete preuzeti OVDE.  Takođe, propis možete pogledati i na sajtu Vlade Srbije. 

Uredba o raspodeli stranih dozvola za međunarodni prevoz tereta primenjivaće se za narednu raspodelu. Na Opšti deo plana raspodele i pojedinačni plan raspodele iz kontingenta za 2022. godinu i preuzimanje pojedinačnih dozvola iz utvrđenog plana raspodele za 2022. godinu primenjuju se odredbe propisa po kojima su Opšti deo plana raspodele i pojedinačni plan raspodele za 2022. godinu doneti.

Jedna od novina je da će se od 1.1. 2023. godine preći na potpuno elektronsko podnošenje zahteva za preuzimanje dozvola sa pojedinačnih planova, CEMT i vremenskih, zatim dozvola iz fondova (3%, sopstvene potrebe…) kao i zahteva za reviziju i godišnji plan (član 32).

Uskoro opširnije.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.