Vozača nema, nafta skupa – pa i gazde uzimaju volan!

Skupo gorivo i nedostatak vozača smanjili su obim transporta i naterali poslodavce da sednu u kabinu. Ako je neko imao desetak kamiona, sada mu je više od polovine parkirano, izjavila je predstavnica severnomakedonskog transportnog udruženja Makam Trans Biljana Muratovska za list Sloboden pečat.

–  Svi pokušavaju da smanje troškove u krizi, pa su neke kolege koje imaju više kamiona počele i same da voze. Kriza sa ponudom radne snage u industriji traje već nekoliko godina, a trenutno u svetu nedostaje 2 miliona vozača. Drumski teretni transport je jedna od najkritičnijih karika u lancu snabdevanja, pogotovo što na kopneni transport robe odlazi 96%, u poređenju sa drugim vidovima transporta. U proteklom periodu konstantno su rasle cene naftnih derivata, koje u velikom procentu doprinose troškovima prevoza – od 45 do 60%, ali za razliku od trgovaca, prevoznici imaju velike poteškoće da ostvare minimalna povećanja cena prevoza – objašnjava Muratovska.

Već početkom godine udruženje je ponovo zatražilo, po principu drugih zemalja, da se izvrše odgovarajuće zakonske izmene i da se omogući povraćaj akcize za špedicije, kao dugoročna mera.

– Predložili smo sprovođenje politika sličnih onima u članicama EU, kako bismo ojačali sektor teretnog transporta i lanac snabdevanja – kažu u udruženju Makam Trans.

Povodom „uskih grla“ Otvorenog Balkana, Muratovska kaže da je, nakon što su prošli letnji zastoji na granicama, sada tok manje-više ubrzan, ali da stvari i dalje nisu u potpunosti sređene.

Ona ističe da i dalje imaju problema sa upadima migranata u kamione. Najizraženije je na graničnom prelazu Bajakovo ka Hrvatskoj, navodi.

– Plaćanje visokih kazni od preko 4.800 evra (u Hrvatskoj), pritvor i dugi sudski postupci za dokazivanje nevinosti u slučaju prevoza migranata, čest su problem prevoznika – iako oni nisu umešani. Strah od tako nečega je svakodnevna pojava u njihovoj vožnji u zapadnoevropske zemlje. Vozači koriste parking mesta koja se plaćaju tamo gde su dostupna, kao i za tu namenu napravljena mesta na benzinskim pumpama. Migranti oštećuju carinska obeležja, seku ceradu, a prevoznici koji imaju CMR osiguranje nailaze na problem kod osiguravajućih kuća, koje i same tumače da se roba oštećena ulaskom migranata u tovarni prostor ne može tretirati kao odgovornost prevoznika – objašnjava Muratovska.

Prevoznici se ponekad nepravedno kažnjavaju u Grčkoj i Engleskoj, iako policijski zapisnici sačinjeni prilikom uviđa jasno ukazuju da nema umešanosti prevoznika i vozača u čin prevoza migranata, prenosi Sloboden pečat.