Vozači predlažu „tetris parkiranje“ kamiona – a ova zemlja testira mogućnosti!

Naredne godine Danska bi mogla doći do novog, fleksibilnijeg rešenja za upotrebu parking prostora za kamione. Nedostatak kapaciteta primorao je nadležne službe da krenu u potragu za boljim rešenjima upotrebe parkinga duž autoputeva.

Povodom ovog problema oglasili su se i vozači koji su sugerisali da se reorganizuje raspored parkiranja teretnih vozila na odmorištima. Kako navode iz danskog Ministarstva za saobraćaj, oni predlažu promenu konvencionalnog rasporeda parkiranja i uvođenje novog rešenja – poznatog kao tetris parkiranje“.

Ovaj predlog naišao je na odobrenje nadležnih organa Danske, koji su odlučili da tokom 2022. testiraju tetris metod, na odmorištu u Centralnom Jutlandu, saznaje trans.info.

Test-faza će početi 1. maja 2022. godine, a za testiranje je odabrano odmorište u Merringu, na autoputu E45 Østjiske između Hedensteda i Horsensa (pravac ka jugu). Na toj lokaciji, vozači će moći da se parkiraju, kako trans.info navodi, bez obaveza. Organizacija prostora biće daleko fleksibilnij,  jer će umesto dosadašnjih oznaka za parking mesta, radi „kontrole“ stajati isprekidane linije.

– Transportna industrija se svakodnevno suočava sa izazovima u pronalaženju slobodnih parking mesta na odmorištima i zato verujem da ih moramo saslušati kada daju konkretan predlog za poboljšanje uslova – saopštio je Benny Engelbrecht, ministar saobraćaja ove zemlje.

Na osnovu pokušaja Danske direkcije za puteve da napravi fleksibilno odmorište u Meringu, otkrićemo da li pomoću sugestija vozača možemo mudrije iskoristiti prostor, dodao je.

Predviđeno je da test faza traje do 1. septembra 2022. godine.