Na ovo pitanje nikada NE TREBA odgovarati saobraćajnoj policiji

Mnogi vozači prave grešku kada ih zaustavi saobraćajna policija, smatra britanski advokat Nasir Hafezi. 

Hafezi je veoma popularan na društvenim mrežama gde svakodnevno daje različite pravne savete i objašnjava zakonska prava u određenim situacijama. On je nedavno na TikToku podelio video u kome je otkrio na koje pitanje saobraćajnoj policiji nikada ne bi trebalo da damo precizan odgovor. Snimak je preko noći postao viralan – pregledan je preko 1,3 miliona puta.

– Evo jednog pitanja na koje nikada ne bi trebalo da odgovorite policiji, ni za milion godina, a da pritom ne znate za koje ste krivično delo osumnjičeni. To je ono pitanje kada vas policija zaustavi dok ste u automobilu i policijac vas pita: „Znate li zašto sam vas zaustavio?“ – kaže ovaj advokat i dodaje kako je prvi impuls većine uglavnom da iskreno odgovori i navede najmanji prekršaj za koji znaju da su napravili, ali da je to pogrešan pristup.

– Osim ako ne umete da čitate misli, ne znate tačno šta policajcu u tom trenutku prolazi kroz glavu, zar ne? Pa, zašto onda odgovarate, a nemate nikakve informacije od njega?! Problem sa ovim učestalim, standardnim policijskim pitanjem jeste što to može da bude trik pitanje – ističe on i dodaje da čak i ako policajac ima dokaz da je počinjen prekršaj, možda vozač svojim odgovorom otkrije nešto drugo.

– Zamislite da to nije trik pitanje i da ne znate za koji ste prekršaj optuženi i odgovorite: „Zato što sam prošao kroz crveno“, „Zato što sam prebrzbo vozio“, „Zato što sam jeo dok sam vozio“. Upravo ste priznali više krivičnih dela, a policajac je mislio i možda imao dokaz za samo jedno delo – pod pretpostavkom da je na umu imao bilo kakav prekršaj. Tako su se vaše spekulacije o tome na šta policajac misli pretvorile u priznanja – istakao je advokat.

Savet advokata je da odgovor na pitanje „Znate li zašto sam vas zaustavio?“ bude jednostavan, ali učtiv  – „Molim vas, recite mi“.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.