Za manipulaciju tahografom ODE DOZVOLA – Ova zemlja drastično pooštrila propise!

Poljski predsednik zvanično je potpisao nove mere koje podrazumevaju oštrije kažnjavanje kršenje propisa o drumskom saobraćaju. U slučaju manipulacije tahografom, službenici će moći i da oduzmu dozvolu vozačima teretnih vozila.

Promene znače da će narušavanje bezbednosti saobraćaja biti strože kažnjavano. Na primer, ograničenje broja kaznenih poena, koji se mogu dodeliti zbog jednog prekršaja, biće povećano sa 10 na 15. Osim toga, kazneni poeni će se brisati tek posle 2 godine.

Najveća promena je to što, u slučajevima da budu uhvaćeni u nepravilnom registrovanju svojih aktivnosti, vozačima može biti dozvola ako su:

  • koristili tuđu tahografsku karticu;
  • koristili više od jedne kartice;
  • koristili tuđi tahografski listić;
  • koristili više od jednog listića;
  • koristili uređaj za manipulaciju tahografom.

Ostaje da se vidi koliko dugo će policija zadržati dozvolu u ovakvim situacijama – to će biti precizirano kada akt bude objavljen u celosti.

Osim toga, povećane su i kazne. Primera radi, za podjedine prekršaje maksimalni iznos kazne podignut je na 30.000 zlota (oko 6.600 evra). Takve kazne mogu biti izrečene vozačima koji se ogluše o zabranu preticanja, upravljaju vozilom bez dozvole ili ne naznače nadležnima ko je upravljao vozilom u određeno vreme.

Sredstva prikupljena na ovaj način biće namenjena za finansiranje putne infrastrukture. Većina odredbi će stupiti na snagu 1. januara 2022. godine.

Izvor: trans.info