Vrtoglave kazne NA LICU MESTA – Od marta velika izmena propisa o kabotaži u Norveškoj

U Norveškoj sledećeg meseca stupaju na snagu značajne promene zakona o kabotaži. Sa novim ovlašćenjima, vlasti će moći efikasnije da se bore protiv kršenja propisa u ovoj oblasti, piše trans.info.

– Promene će policiji i norveškoj upravi za javne puteve dati novi alat za kontrolu i reagovanje na prekršaje u komercijalnom saobraćaju. Na takav način šaljemo jasan signal da ne želimo kršenje pravila kabotaže u Norveškoj, između ostalog – rekao je ministar saobraćaja Jon-Ivar Nigard.

Kako je najavila norveška vlada, od 1. marta inspekcijski organi će moći da na licu mesta izriču novčane kazne za određena kršenja propisa u komercijalnom saobraćaju.

Dosada su za određene prekršaje – između ostalog i u oblasti kabotaže, kazne izricane nakon proceduralnih postupaka, nakon što su inspektori slučaj prijavljivali policiji.

Inspektori će sada tokom kontrolnih aktivnosti moći da izriču novčane kazne za kršenje nekoliko specifičnih pravila kabotaže u prevozu robe, uz nastavak kažnjavanja za neposedovanje vozačke dozvole i za neposedovanje dozvole za prevoz.

To će kontrolu učiniti efikasnijom.

U onim slučajevima kada transportna kompanija nema dokument o dozvoli ili sertifikat vozača, može se izreći naknada za prekršaj od 60.000 NOK (oko 53.000 evra, napomena urednika), navodi se u saopštenju Vlade Norveške.

Uprkos novim ovlašćenjima norveške uprave za javne puteve, upravni postupci će se i dalje pokretati u slučajevima ozbiljnih prekršaja.

Ne isplati se kršiti pravila, poručio je norveški ministar, dodajući da i vlada i uprava za javne puteve žele da vide veće kazne za prekršaje u komercijalnom saobraćaju.

Ovo su neki od slučajeva povezanih sa kabotažom, koje će od marta norveška uprava za javne puteve moći da kažnjava tokom provera na putu: ako nije moguće dokumentovati međunarodno putovanje u Norvešku, ako je kabotaža obavljena više od sedam dana nakon završetka poslednjeg međunarodnog putovanja, kada je izvršeno više od tri kabotaže po odobrenju Zajednice nakon međunarodnog prevoza, ako je kabotaža počela pre istovara međunarodnog transporta itd.

Originalno saopštenje Vlade Norveške možete pogledati OVDE.

Foto: Pixabay

KAZNE za nelegalnu kabotažu u 10 zemalja: pogledajte ko je najstroži!