Waberer’s International zabeležio 2,5 miliona evra neto gubitka u prvom kvartalu

Mađarski transportni gigant Waberer’s International tokom prvog kvartala 2020. zabeležio je neto gubitak od 2,5 miliona evra, pokazuju finansijski rezultati koji je kompanija objavila.

Ovaj rezultat nije toliko loš, u poređenju sa gubitkom od 4,4 miliona evra u istom periodu godine. Međutim, akcije kompanije se sada prodaju za polovinu prošlogodišnje maksimalne cene – za 752 mađarskih forinti (približno 2,15 evra).

U prvom kvartalu 2020, prihod kompanije smanjen je za 5% u odnosu na prethodnu godinu – na 174 miliona evra. U odnosu na prvi kvartal prošle godine, a kao rezultat programa smanjenja voznog parka – koji je delimično nadoknađen uticajem nešto viših cena, prihod u Međunarodnom transportnom segmentu (ITS) je smanjen za 17%. U segmentu Regionalne ugovorne logistike (RCL) prihodi su u prvom kvartalu porasli za 33%, kao rezultat nove velike operativne automobilske logističke operacije koja je započeta u decembru 2019. godine.

Redovna EBITDA (zarada pre kamata, poreza, amortizacije) porasla je za 1% u odnosu na isti period prošle godine. Redovna EBIT (zarada pre kamata i poreza) postala je pozitivna nakon godinu i po dana gubitaka, a redovna neto zarada poboljšana je za 1,9 miliona evra.

Međunarodni teretni promet ponovo u padu

Pandemija korona virusa od druge polovine marta ozbiljno je uticala na poslovanje grupe. Uprava veruje da će potražnja na evropskom međunarodnom tržištu teretnog prometa biti znatno manja nego što se očekivalo i u drugom kvartalu.

Prihodi od međunarodnog transporta u prvom kvartalu 2020. smanjeni su za 17% u odnosu na isti period prošle godine – na 111 miliona evra. Iz kompanije navode da je program smanjenja voznog parka, koji je doveo do smanjenja broja kamiona za 17% na godišnjem nivou, bio glavni razlog smanjenja prihoda. Takođe, pad broja narudžbina u poslednje dve nedelje kvartala usled krize izazvane korona virusom takođe je doprineo smanjenju prihoda.

Bruto zarada u prvom kvartalu 2020. godine na godišnjem nivou je smanjena za 21% – na 16 miliona evra, pri čemu bruto marža ukazuje na pad od 0,6 postotnih bodova na 14,1%.

Iako se iskorišćenost kamiona znatno povećavala tokom godine, jer je izvršeno 10% manje narudžbina sa 17% manje kamiona, dodatni troškovi vezani za repatrijaciju i zaustavljanje vozila u poslednje dve, kritične nedelje kvartala imali su nepovoljan efekat na bruto zaradu i bruto maržu.

Regionalna logistika i dalje cveta

Vredi spomenuti da se regionalno odeljenje za teretni saobraćaj uspešno razvijalo, iako se međunarodno odeljenje za teretni saobraćaj susretalo sa značajnim poteškoćama. Prihodi u segmentu Regionalne ugovorne logistike su u poređenju sa prethodnom godinom porasli za 33% u prvom kvartalu 2020. – na 46 miliona evra. Povećanje prihoda uglavnom je posledica velikog ugovora u automobilskom sektoru kojem je dogovoreno da Waberer pruža interne logističke usluge.

Prema finansijskom izveštaju, sa početkom od sredine marta, korona virus je imao ozbiljan uticaj na strukturu aktivnosti segmenta koja je preusmerena ka logističkim i transportnim narudžbinama osnovnih namirnica, tako zamenivši usluge povezane sa proizvodnim sektorom jer su se fabrike zatvorile, naročito fabrike u polju automobilske industrije.

Ovo je uglavnom imalo neutralan efekat na ukupne količine u prvom kvartalu 2020. Bruto zarada porasla je za 40% na godišnjem nivou – na 13 miliona evra, a bruto marža se povećala za 1,3 postotnih bodova na 27,3%, odražavajući pozitivan efekat promena cena od strane ključnih klijenata, dok su se cene goriva i tranzita takođe povoljno menjale tokom kvartala. EBITDA je na godišnjem nivou porasla za 54% na 7 miliona evra, što odgovara marži od 15,2%.

Uprava uverava investitore da je finansijska stabilnost grupe i dalje obezbeđena, jer je kompanija preduzela posebne mere s ciljem smanjenja troškova u roku od nekoliko dana od kada je zabeležila pad broja narudžbina, a u Mađarskoj je uveden moratorijum duga, što se odnosi i na šeme finansijskog lizinga koje stoje iza finansiranja vozila grupe.

O KOMPANIJI

Waberer’s, sa sedištem u Budimpešti, jedan je od evropskih lidera u punim utovarima, kao i lider u domaćem transportu u Mađarskoj. Prema podacima sa zvaničnog sajta, flota ove kompanije, koja broji više od 4.100 vozila prosečne starosti 2 godine, prešla je tokom 2019. oko 450 miliona kilometara na evropskim putevima. Skladišni kapaciteti kompanije u Mađarskoj prelaze 190.000 m2.  Aktivnosti Waberer’s-a uključuju međunarodni transport standardne robe na paletama, domaći transport, skladištenje i distribuciju suve i smrznute robe, kao i međunarodno posredovanje.

Izvor: trans.info