Licence za profesionalne vozače – Kreću obuke za vozače koji su položili ove godine!

Specijalizovane obuke za profesionalne vozače, koje će omogućiti sticanje CPC kartica, počinju krajem maja, najavio je direktor Centara za stručno usavršavanje i razvoj Darko Petrović u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, podsećajući da sada „nastavljamo gde smo stali pre uvođenja vanrednog stanja“.

– Svi vozači koji su do sada stekli CPC karticu to su učinili na osnovu stečenog prava, koje su imali svi oni koji su stekli pravo upravljanja vozilom C ili D kategorije ili drugih grupa zaključno sa 30. decembrom 2019. godine. Kada je reč o novim vozačima, odnosno svima koji su tokom ove godine položili za neku od pomenutih kategorija u auto-školama, oni svoje obrazovanje treba da nastave kroz obuku za sertifikat obavezne kompentencije (CPC), podsetio je Petrović.

Centar za stručno usavršavanje i razvoj (deo Centra za motorna vozila AMSS) prvi je centar za profesionalno osposobljavanje vozača na teritoriji Republike Srbije. Više informacija o terminima za pohađanje obuke za početni CPC, kao i formulare za prijavu i uputstvo za popunjavanje prijave, možete pogledati OVDE. 

Kako je pojasnio Petrović, obuka ima više koncepata, u zavisnosti od obrazovanja vozača, ali će fokus biti na 140 časova koji sadrže teorijsku i praktičnu obuku.

– Program se realizuje u grupama do 30 kandidata. Većinski se radi teorijski, a jedan manji deo na poligonu i u saobraćaju, gde vozač ima obavezu da upravlja vozilom za koje polaže, rekao je Petrović i dodao da obuke kreću od 20. maja.

Koliko traje obuka

Kada je reč o trajanju obuke, Petrović je rekao da se dnevno može pohađati maksimalno 7 časova, te će tako obuka trajati 22 ili 23 dana, u zavisnosti od praktičnog dela.

– Onaj vozač koji ima srednje obrazovanje može ići na 140 časova, a polaznici koji imaju samo osnovno obrazovanje, moraju ići na nešto duži kurs – istakao je Petrović.

Dodao je i da je to polazni kurs za vozača C kategorije za profesionalizaciju, ali da se može izvršiti profesionalizacija i za D kategoriju i u tom slučaju dodatna obuka traje 35 časova.

Obnova licence 

Petrović je podsetio da je licenca svim vozačima izdata sa rokom važenja od pet godina, što je praksa i u Evropi. U toku tih pet godina, svi profesionalni vozači koji su stekli licencu imaju obavezu da dolaze na periodične obuke, kako bi je obnovili. Ove periodične obuke održavaće se u centrima za profesionalnu obuku vozača, a u pitanju su jednodnevni programi od 7 nastavnih časova.

– Vozači sada ulaze u jednu novu sferu, a to je kontinuirano obrazovanje – rekao je Petrović.

On je istakao da profesionalni vozači danas imaju daleko veću ulogu od upravljanja vozilom, jer moraju da prate složene procese u vezi sa transportom, osiguranjem robe, papirima koji prate robu pri prelasku granica itd.

– Očekuje se da će na ovaj način rad profesionalih vozača biti podignut na viši nivo, što će se značajno odraziti i na bezbednost saobraćaja.