Zahtev za licencu za prevoz u pet koraka

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 2. marta objavilo Uputstvo za podnošenje zahteva za izdavanje licence za prevoz, zajedno sa tabelama koje se podnose uz zahtev, kao i informaciju o administrativnim taksama koje se uplaćuju prilikom podnošenja zahteva. Zahtev za izdavanje licence za prevoz se popunjava čitko, štampanim slovima ili elektronski. U zahtev se, između ostalog, unose sledeći podaci:

1. Podaci o organu kome se zahtev podnosi – naziv organa: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; sedište organa:Ul. Omladinskih brigada br. 1,Kancelarija 19A, 11000 Beograd, Republika Srbija

2.  Podaci o podnosiocu zahteva – poslovno  ime podnosioca  zahteva; adresa,  telefon,  e- mail  adresa;  matični broj

3.  Podaci o konkretnom zahtevu – 1)  za izdavanje licence 2)  za produženje roka važnosti izdate licence 3)  za promenu podataka u vezi sa izdatom licencom. U ovom trenutku, moguće je i potrebno podneti samo zahtev za izdavanje licence. Druga dva zahteva se odnose samo na slučaj kada je već izdata licence za prevoz. S tim u vezi, u  obrascu  zahteva mora se označiti    (čekirati) polje (kućica) ispred teksta “za izdavanje licence za prevoz, za javni prevoz tereta”. 

4. Podaci o dokumentima koji ma se dokazuje ispunjavanje uslova za izdavanje licence za prevoz. Uslovi za izdavanje licence za prevoz su: 1) poslovni ugled; 2) finansijsku sposobnost; 3) profesionalnu osposobljenost; 4) stvarno i stalno sedište; 5) odgovarajući vozni park; 6) odgovarajući broj radno angažovanih vozača Pojedina od dalje navedenih dokumenata, neophodno je obavezno preda ti uz zahtev za licencu za prevoz, za  neka se preporučuje predaja uz zahtev, dok neka još uvek nije moguće predati.

5. Popunjena,  potpisana i overena izjava o  voznom  parku dostavlja se kao prilog zahteva za izdavanje licence za prevoz. Pored toga, potrebno je za svako vozilo iz izjave dostaviti sledeću dokumentaciju: – Očitanu saobraćajnu dozvolu; – Kopiju važeće registracione nalepnice (nepotrebno na foto papiru); – Ugovor i plan otplate za vozila koja se koriste po osnovu ugovora o finansijskom lizingu, pri čemu u saobraćajnoj dozvoli mora biti uveden i korisnik predmetnog vozila u skladu Zakonom o bezbednosti saobraćaja – Ugovor o zakupu za vozila koja se koriste po ovom osnovu, pri čemu u saobraćajnoj dozvoli mora biti uveden i zakupac predmetnog vozila u skladu Zakonom o bezbednosti saobraćaja, overen u skladu sa Zakonom.

Deo objašnjenja preuzeto je sa sajta Poslovnog udruženja Međunarodni transport, a detaljno objašnjenje pročitajte OVDE

Uputstvo Ministarstva pročitajte OVDE.

ADMINISTRATIVNE TAKSTE

Ministarstvo je objavilo i cenovnik taksi za dobijanje licenci, a detalje pročitajte OVDE

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.