Zbog snimanja zapaljenog kamiona KAZNA za 60 vozača

Prošle nedelje u Francuskoj je čak 60 vozača kažnjeno, jer su snimali saobraćajnu nesreću dok su upravljali vozilom, objavila je međunarodna policijska organizacija ROADPOL. Policajci su im upisali tri kaznena poena, a morali su da plate i kaznu od po 135 evra. Oni su snimili akciju spasavanja kada se kamion zapalio na autoputu A1 u blizini Resons-sur-Matz (Oaz), navodi ROADPOL u objavi na svojoj Facebook stranici. Kako dodaju, skoro svaki drugi ili treći vozač snimao je nesreću tokom vožnje.

Ovo je neodgovorno i zabranjeno. Vozač može biti u opasnosti i ugroziti policajce, koji vode računa o bezbednosti tokom intervencije vatrogasaca. Neke policajce su udarili automobilima posmatrači koji nisu obraćali pažnju na put, ukazali su iz ROADPOL-a.

Prekršaji ove vrste se ne kažnjavaju samo u Francuskoj. Nemačka, na primer, ima jedno od najstrožih pravila po ovom pitanju, jer ne samo da je zabranjeno korišćenje telefona i drugih mobilnih uređaja za volanom, već je zabranjeno i snimanje mesta udesa i žrtava. Prema pravilima koja su uvedena u Nemačkoj 2017. godine, fotografisanje ili snimanje mesta nesreće i preživelih je krivično delo, bez obzira da li je snimak objavljen ili ne. Samo snimanje je kažnjivo. Zaprećena je novčana kazna do 1.000 evra i kazna zatvora do dve godine, podseća portal trans.info. 

Takođe, kaznu za ovakvo ponašanje možeze dobiti i u Holandiji. Mediji su, podsetimo, izveštavali o slučaju koji se u leto 2021. dogodio na autoputu A50, kada je preko 15o vozača kažnjeno zbog snimanja zapaljenog kamiona koji je prevozio gumu i plastiku. 

Foto: Pixabay/Alexander Fox, ilustracija