Zone niske emisije – Važne promene u Velikoj Britaniji i za teretni saobraćaj

Velika Britanija jedna je od najaktivnijih evropskih zemalja na polju uvođenja „zona čistog vazduha“. Iz godine u godinu, sve su stroži propisi kojima se ekološki neprihvatljivim vozilima ograničava ili čak zabranjuje ulazak u gradska jezgra.

Grad London je od 2008. godine „podeljen“ na dve zone u cilju smanjenja zagađenosti vazduha. Time je u Zoni niske emisije (Low Emission Zone – LEZ), koja obuhvata skoro celu teritoriju periferije Londona zabranjen pristup i uvedena naplata ulaska svim tipovima vozila koja ne zadovoljavaju propisane standarde emisije štetnih izduvnih gasova. Nadležne vlasti britanske prestonice sada su donele su odluku o proširenju mreže druge Zone ultra niske emisije (ULEZ) na sve londonske opštine od 29. avgusta.

To znači da će ULEZ zona biti proširena na sve londonske opštine do postojećih granica LEZ zone i time će se teritorije LEZ i ULEZ zone praktično izjednačiti.

Izvor: TfL

Po kojoj ceni će vozači plaćati ulazak u London, zavisiće od kategorije i težine vozila. Zona ultra niske emisije ULEZ primenjivaće se na vozila dozvoljene mase do 3,5 tone, koja će plaćati naknadu ukoliko su stara više od 16 godina i sa pogonom na benzin ili ukoliko su stara više od 6 godina, sa pogonom na dizel. Ako vozilo ne ispunjava emisione standarde za ulazak u ULEZ zonu naplaćuje se dnevna naknada u iznosu od 12,5 funti, pri čemu se za stajanje vozila ne naplaćuje taksa.

Vozila najveće dozvoljene mase veće od 3,5 tone ne plaćaju naknadu za ulazak u ULEZ zonu već plaćaju naknadu za ulazak u LEZ zonu, ukoliko ne ispunjavaju emisione standarde.

Autoput M25 nije uključen u proširenu zonu te vozila koja ne ispunjavaju emisione standarde za ulazak mogu bez plaćanja naknada da koriste M25.

Naslovna foto: Albrecht Fietz/Pixabay, ilustracija

Izvor: Transport for London (TfL)
Više informacija pogledajte na zvaničnom sajtu tfl.gov.uk.
Vodič o novinama koje donosi proširenje Zone ultra niske emisije pogledajte OVDE. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.