Igor Životić, rukovodilac projekta razvoja distribucije „METRO Cash & Carry“ – Izazovi dostave robe u urbanim sredinama

Kompanija „METRO Cash & Carry Srbija“ razvija specijalistički kanal za HoReCa tržište, a trenutno ima više od 2.500 aktivnih kupaca. Na dnevnom nivou izvrši blizu 800 isporuka na teritoriji cele Srbije i isporuči oko 100 tona robe u okvru 24h roka isporuke. Sve to se obavlja flotom od 50-ak vozila koja su posebno prilagođena uslovima city logistike i asortimanu koji se transportuje.

Igor  Životić, rukovodilac projekta razvoja distribucije „METRO Cash & Carry„, postao je nedavno član Saveta za city logistiku u Privrednoj komori Srbije. To je bio i povod za intervju za PlutonLogistics,  a priliku smo iskorostili da pričamo i o tome kako je logistika i distribucija organizovana u ovoj velikoj kompaniji.

PL: Istraživanja pokazuju da se 2/3 ukupnog transporta robe odvija u užim gradskim jezgrima. Koji su najveći problemi  dostave robe u urbanim sredinama?

– Dostava robe predstavlja segment urbanih teretnih tokova i treba je posmatrati kao deo složenog logističkog sistema grada, jer problemi dostave robe ujedno su i problemi logistike gradova. U našim uslovima najčešći problemi su zagušenost saobraćajnica, nedostatak parking prostora, nepristupačnost objekata, neusklađenosti urbanističkih planova, režima saobraćaja i dugoročnih strategija razvoja grada sa realnom situacijom i potrebama stanovnika. Pored navedenih problema koji su više očigledni, tu su i procesi primopredaje, istovara/utovara robe gde u zavisnosti od primenjene tehnologije i organizacije rada često postoje uska grla koja dodatno usporavaju proces dostave i zadaju glavobolju logističarima.
Teretni tokovi utiču na širi broj učesnika u saobraćaju, na privredu i na nas kao pojedince pa ne treba zaboraviti negativne uticaje emisije štetnih gasova, buke ili saobraćajnih nezgoda koje često srećemo.

PL:  Koja su praktična rešenja koja bi bar malo mogla da doprinesu efikasnoj dostavi robe u užim gradskim jezgrima?

– Dugoročno rešavanje kompleksnih pitanja logistike grada i dostave robe treba da bude institucionalizovano tj. treba da postoji sistemski pristup rešavanju problema uz podršku grada i države. Sama pomisao na to asocira na glomazan i trom aparat koji svaki zadatak čini nemogućim. Međutim dobra rešenja postoje i dostižna su.
Za početak treba primeniti neke od dobrih praksi koje se  koriste u drugim zemljama, kao što su unapređenje javnog transporta, popularizacija i primena alternativnih vidova transporta (pre svega na električni pogon), uvođenje noćne dostave, uvođenje jednostavnih sistema kao što su sigurnosni ormarići ili stanice za preuzimanje robe, uspostavljanje pratnerstva javnog i privatnog sektora, urbani konsolidacioni centri i sl. To je skup više različitih rešenja i incijativakojima bismo relaksirali saobraćjane tokove jer magični štapić ne postoji.
Saobraćajni fakultet Univerziteta iz Beograda je relativno skoro uradio ozbiljno istraživanje primenjenih rešenja u velikim evropskim gradovima i sada je neophodno proceniti šta od toga možemo primeniti u našem okruženju.

PL: O tome koliko je ovaj segment važan i u Srbiji govori podatak da je u Privrednoj komori Srbije osnovan Savet za city logistiku. Šta je zadatak tog saveta?

– Ideja svakako nije nova. U prošlosti je takođe pri Privrednoj komori Beograda postojala “Grupacija za city logistiku”, sadašnji savet za city logistiku nastavlja započeto sa osveženim timom za koji smatramo da je dovoljno kompetentan da se uhvati u koštac sa kompleksnim izazovima logistike grada Beograda.

Zadatak formiranog saveta je pre svega da okupi sve zainteresovane strane, a to su stručnjaci, privrednici, naučnici i predstvanici vlasti, da prepozna logističke probleme koji svakodnevno otežavaju život građana, iznađu rešenja i pruže podršku primeni istih kako bi se trenutna situacija dugoročno promenila na bolje uz dodatnu edukaciju šire javnosti na ovu temu.

PL:  METRO Cash & Carry dostavlja robu na veliki broj adresa.  Učestalost većeg broja manjih isporuka u užim gradskim jezgrima  zahteva besprekornu organizaciju. Na koji način ste organizovali logistiku?

– Kada govorimo o segmentu isporuke robe METRO C&C razvija specijalistički kanal za HoReCa tržište, a trenutno imamo više od 2.500 aktivnih kupaca. Na dnevnom nivou izvršimo blizu 800 isporuka na teritoriji cele Srbije i isporučimo oko 100 tona robe u okvru 24h roka isporuke. Sve to se obavlja flotom od 50-ak vozila koja su posebno prilagođena uslovima city logistike i asortimanu koji se transportuje. Naravno IT podrška je preduslov za sve. U tom smislu koristimo više softverskih alata od kojih su najznačajniji alati za obradu poružbine, upravljanje zalihama i pripremu robe. Takođe u toku je implementacija savrementog TMS sistema pošto su transportni zahtevi u urbanim sredinama kompleksni.

PL: Koji deo logističkih i transportnih operacija radite sami, a koji autosorsujete?

– METRO se strateški opredelio za dugoročna logistička partnerstva i niz godina unazad sarađuje sa logističkim provajderima u oblastima skladištenja, transporta i carinjenja. Ulazni tokovi robe su centralizovani i autsoursovani na logističku platformu, dok ostale skladišne operacije zbog specifičnosti i kompleksnosti robe obavljamo samostalno.

Isporuka robe takođe funkcioniše sa potpuno autsorsovanim voznim parkom. Zahtevi koje pred nas klijetni ispostavljaju su izuzeto visoki pa trenutni balans u sopstvenim i austsorsovanim operacijama smatramo dobitnom kombinacijom. Ne znači da se to neće promeniti u budućnosti. Svesni smo dinamičkog okruženja u kojem živimo i svedoci smo ubrzanog razvoja tržišta logističke usluge u Srbiji, što ostavlja prostora za buduće promene i unapređenja.

PL: Na koji način birate kompanije sa kojima sarađujete u oblasti transporta i logistike?

– METRO C&C je multinacionalna kompanija koja svoje poslovanje obavlja već 50 godina u 25 zemalja širom sveta. Sa više od 21 milion zadovoljnih kupaca možemo slobodno reći da postoji dubinsko znanje koje je raspoloživo zemljama članicama za sve oblasti poslovanja. Postoje korporativne smernice koje olakšavaju život i daju preporuke prilikom procesa selekcije, vrednovanja provajdera i zaključivanja logističkih ugovora.
Naravno nije isto poslovno okruženje Nemačke i Srbije ali postoje univerzalni paramteri koji se mogu uvek primeniti.

PL:  Koje kompanije mogu biti partneri METRO Cash & Carry u oblasti domaćeg i međunarodnog transporta, skladištenja  i slično…

– U procesu odabira LSP vrednuje se kapacitet, infrastruktura, opremljenost, primenjene tehnologije, stručnost i znanje kadrova. Preduslov je da provajder bude profesionalni i već dokazani pružalac usluga logistike što se potvrđuje autorizovanom referentnom listom i internim auditom koji je deo tenderskog procesa. Pored toga neophodno je da potencijalni partneri poseduju IFS i ISO standarde i HACCP sertifikat. Ostali standardi (TAPA, OHSAS, AEO…) su svakako prednost ali nisu preduslov.