Lachezar Roubchev, direktor GEFCO Srbija – Očekujemo veliki rast

Kompanija GEFCO je na naše tržište došla u aprilu 2016, a godinu dana kasnije ponovo smo se susreli sa Lachezar Roubchev-om  (Lačezar Rubčev) kako bismo sumirali rezultate poslovanja u Srbiji i čuli planove za naredni period. Ta logistička grupacija je u vlasništvu Ruskih železnica  i „Peugeot Citroen“-a, ima  tradiciju dugu 65 godina, internacionalnu ekspertizu i iskustvo sa 200 različitih tržišta.

Direktor GEFCO Srbija Lachezar Roubchev u intervjuu za PlutonLogistics kaže da su zadovoljni rezultatima, kao i da osim kompanija sa kojima globalno sarađuju imaju i nove klijente u Srbiji.

–    Prošle godine smo sproveli anketu među globalnim proizvođačima o tome šta im je bitno kod logističkih provajdera. U top 10 odgovora bilo je to da im je jako važno da je njihov logistički partner globalno prisutan. Za nas je to jedan od razloga da budemo ovde. Klijent koji posluje globalno, a ima predstavništvo i u Srbiji, želi da i na ovom tržištu radi sa nama.  Naša ideja je da ih podržimo i na ovom tržištu, ali to ne znači da smo fokusirani samo na kompanije sa kojima već radimo globalno već smo usmereni na osvajanje novih klijenata.

Takođe, zadovoljni su saradnjom sa domaćim transportnim kompanijama, te ostavljaju mogućnost za uključivanje i drugih prevoznika u njihovu mrežu.

PL: Godinu dana poslujete u Srbiji. Kakvi su vaši prvi utisci? Koliko ste zadovoljni rezultatima?

–    Kada smo odlučili da započnemo aktivnosti u Srbiji znali smo da ulazimo u veoma dinamično tržište u razvoju, koje je takođe i vrlo izazovno. Posle godinu dana aktivnosti možemo zaključiti da smo doneli dobru odluku. Ispunili smo očekivanja i u godinama koje dolaze možemo predvideti čak i brži rast. Moram priznati da smo impresionirani brzinom razvoja srpskog tržišta i vrlo kvalifikovanom radnom snagom.

PL: Sa kojim kompanijama ste realizovali saradnju?

–    U našoj delatnosti, mi težimo dvostrukom cilju: sa jedne strane težimo da imamo snažno partnerstvo sa kompanijama na lokalnom tržištu i da dodamo vrednost sektoru transporta i logistike u Srbiji, sa druge strane- podržavamo GEFCO grupu u razvoju poslova sa svojim globalnim klijentima. Do sada smo potpisali ugovore i uspostavili bliske odnose sa nekoliko velikih srpskih proizvođača i internacionalnih kompanija koje posluju na srpskom tržištu. Zahvaljujući našoj globalnoj mreži imamo priliku da pružamo usluge klijentima i izvan Srbije.

PL: Najavili ste specifičan odnos sa srpskim transportnim kompanijama. Da li ste realizovali tu saradnju? Koji je broj kompanija u vašoj mreži?

–    Razvili smo pouzdanu mrežu dobavljača koju čini više od 85 prevoznika sa voznim parkom od gotovo 600 kamiona. Mi konstantno radimo na izgradnji jakih i dugoročnih odnosa sa njima jer samo na taj način možemo obezbediti visok kvalitet usluga i da garantujemo sigurnost robe naših klijenata. Isto tako, važno je reći da saradnjom sa GEFCO Srbija, prevoznici imaju priliku da se uključe u poslovne aktivnosti u drugim delovima sveta kroz GEFCO CMS (Carrier management system – online platforma koju koristi GEFCO mreža).

Otvoreni smo i za male kompanije kojima dajemo priliku da rastu zajedno sa nama. U Bugarskoj imamo kampanju Policy GEFCO gde smo napravili  saradnju sa bankom i kompanijom koja distribuira kamione. Ako firma želi da uzme još vozila kako bi povećala saradnju sa nama dajemo garanciju banci kako bi lakše dobili kredit i manje cene ako kupe kamion preko firme uvoznika sa kojom imamo saradnju. To je zaokružen sistem. Na primer, firma koja je imala 7 kamiona, sada ima skoro 20. Važno je napomenuti da prevoznici ne voze samo za nas, ali im pomažemo da izađu na internacionalno tržište čime povećavaju obim posla. Takođe, vodimo računa da male kompanije sa kojima sarađujemo ne budu zavisne od GEFCO jer je to rizično i za nas  i za njih.

PL: Na koji način prevoznici mogu da postanu deo vaše mreže?

–    Otvoreni smo za svaku kompaniju koja može da pruži kvalitetnu uslugu. Organizujemo sastanke gde proveravamo  finansijski kapacitet kompanije, mogućnosti i želju za rastom. Imamo CMS (carrier management system) sistem – svi koji su u GEFCO mreži su u tom sistemu i vidljivi su celoj grupi.  Na primer, ako kompanija kaže da je zainteresovana za ture Francuska-Španija svaki dispečar koji traži kamion na ovoj relaciji će videti kamion srpske firme i moći će da ih kontaktira. Svi transporteri u našoj mreži su kvalifikovani i pouzdani, a jednom godišnje se organizuju sastanci gde se razmenjuju informacije. Imamo potrebu za novim transporterima zato što želimo  da rastemo i da razvijamo nove poslove, a da bismo svojim klijentima pružali izvanrednu uslugu moramo imati dobru mrežu transportera.

PL:  Šta ste uvideli kako prepreke za dalji razvoj logistike u Srbiji? U kojim oblastima može da se popravi situacija?

–    Glavna prepreka sa kojom se suočavamo na srpskom tržištu, koja je takođe prilično uobičajena za druga tržišta u razvoju, je ta da je cena glavni kriterijum pri izboru logističkih partnera. U GEFCO mi uvek analiziramo troškove poslovanja naših klijenata i zatim iznosimo predlog kako da ih optimizuju. Ali to je duga, pažljiva analiza svih alternativa, rizika (uključujući i one skrivene), svih prednosti i mana. Često se kompanije odlučuju za, na prvi pogled, jeftinijeg logističkog provajdera / prevoznika bez uzimanja u obzir negativnih uticaja niže cene na kvalitet usluge. Ovakve odluke utiču loše na proizvodnju  i/ili proces isporuke i odatle dolazi do zastoja u razvoju. Nadamo se da će privredni rast u Srbiji promeniti ovaj pristup. Ovakve promene bi podigle tržište u Srbiji na potpuno novi nivo.

PL:  Osim drumskog, u kojim još vidovima transporta ste aktivni?

–    Specijalnost kompanije GEFCO je da ponudi tržištu kompleksna logistička rešenja. Imamo znanje i iskustvo potrebno za izgradnju efikasne logističke usluge upotrebom jednog ili više transportnih modela. Drumski transport je najzastupljeniji u našem poslovanju u Srbiji. Sa druge strane, sve više i više našim klijentima nudimo železnički transport kao alternativu drumskom. Kada se uporedi, železnica je ekološki prihvatljiviji, sigurniji i, u slučaju dobro izgrađenog transportnog modela, ekonomičniji vid transporta. Moram reći da Srbija ima veliki potencijal u ovom domenu. Uspostavili smo  odličnu saradnja sa preduzećem  „Srbija kargo“. U početku smo radili samo tranzit, a sada radimo  i transport robe koji se uvozi u Srbiju. Moje mišljenje je  da je železnički transport u Srbiji  sve bolji i bolji, kao i da se neprestano  unapređuje.

 PL: Koji su vam planovi za naredni period?

–    Nastavićemo da širimo i jačamo našu mrežu u Srbiji. Nastavljamo da nudimo rešenja za kompleksne isporuke od vrata do vrata i radićemo na diversifikaciji našeg portfolia, na primer saradnjom sa kompanijama iz vazdušnog sektora, energetike, industrije nafte i gasa, kao i kompanijama iz FMCG sektora (Fast-moving consumer goods proizvodi). Cilj nam je da postanemo lideri na ovom tržištu jer ima dosta prostora za rast.

SMANJIVANJE TROŠKOVA LOGISTIKE

GEFCO  je potpisao ugovor sa lokalnom kompanijom u cilju da se smanje logistički troškovi, ali ne tako što će se oboriti cene transporta. Kako je tekao proces? Videli su šta su potrebe kompanije, proverili su sve njihove procese, plan proizvodnje…  Na osnovu toga su reorganizovali tok poslovanja i predložili način za unapređenje poslovanja  optimizacijom procesa i smanjem logističkih troškova. To je uobičajen način poslovanja kompanije GEFCO.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.