Krenuli prvi kamioni – Logistička kompanija GEFCO i zvanično u Srbiji

Logistička kompanija GEFCO, koja ostvaruje godišnji promet veći od 4 mlrd EUR, posluje u 150 zemalja i ima 12.000 zaposlenih, počela je da radi u Srbiji.  U toj velikoj grupaciji, koja posluje na pet kontinenata, udeo od 75% imaju Ruske železnice, a deo je i „Peugeot-Citroen“ grupe (25%).

Luc Nadal, generalni direktor grupacije, je na današnjoj konferenciji za medije naveo da je GEFCO globalni lider u transportu i logistici, broj jedan u logistici u oblasti auto-industrije, ima 65 godina tradicije i da 70% poslovanja čini oblast autoindustrije.

Nadal je naveo da su se za Srbiju odlučili zbog geostrateškog položaja, sve više investitora iz Evropske unije, sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Turskom, zatim zbog CEFTA sporazuma…

–    Kao deo Ruskih železnica, mogli bismo da doprinesemo razvoju i modernizaciji  železnica u Srbiji kako bi se više koristio taj transport u budućnosti – naveo je on i dodao da su već razgovarali sa predstavnicima kompanije „Srbija Cargo“.

Kako je naglasio,  njihov cilj je da  pomognu klijentima da smanje troškove, povećaju produktivnost i  optimizuju lanac isporuke.

gefco_050416On je naveo da se grupacija fokusira na: transport automobila, drumski, železnički, vazdušni i prekookeanski transport,  uključujući poreske i carinske poslove, kao i špediciju,  skladištenje,  4PL ekspertize .

– U 2015. godini smo imali dobre poslovne rezultate. Naglasio bih posao sa  „Ferronordic“-om ovlašćenim dilerom za „Volvo“ kamione i mašine za rusko tržište. Povećali smo broj klijenata, a na Balkanu smo imali rast 6,9%.

Imali su dobre rezultate u Rusiji, osim autoindustrije gde beleže pad 54%. Poteškoće sa kojima su se susretali su smanjene cene nafte, recesija u Rusiji i Južnoj Americi.

GEFCO u svom portfoliju klijenata ima i BMW, „Volvo“, „Terallion“, „PSA Peugeot Citroen“, sa tendencijom povećanja broja klijenata u sektorima kao što su nafta, gas i roba široke potrošnje.

O konkretnim investicijama u Srbiji, nije bilo reči. Osim da će identifikovati potencijal i potrebu. Ulagaće ako je to razumna investicija, svrsishodna, profitabilna i ako mogu očekivati povraćaj uloženog novca.

SARADNJA SA TRANSPORTNIM FIRMAMA

Na konferenciji za mediji je bilo reči da je „Gefco“ već angažovao domaća transportna preduzeća u oba pravca od Turske do Češke, obezbeđujući oko 400 tura godišnje. Osim toga GEFCO Srbija je već operativan od i do Slovačke, Poljske, Francuske, Rumunije, ostalih zemalja EU i Rusije.

Transportna preduzeća potpisivanjem ugovora sa GEFCO Srbija dobijaju potpunu podršku u pogledu kontinuiranog angažmana, jedinstvene cene po kilometru i sigurnu isplatu, navode u toj kompaniji.