Milan Radivojević, Mlekara Šabac-MI Finance – Efikasnost logistike u vrhu prioriteta

Mlekara Šabac godišnje prerađuje 50 miliona litara sirovog mleka sa domaćih farmi i plasira više od 20 hiljada tona gotovih proizvoda na tržišta Srbije, Evropske unije, Rusije i Carinske unije, kao i na teritoriji Adria regiona i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova kompanija najveći je domaći izvoznik mlečnih proizvoda, a na ino tržišta – kojih ima ukupno 14, odlazi više od 60% ukupne proizvodnje. Poslednje zemlje koje su “osvojene” ove godine su Nemačka i Švajcarska. Istovremeno, Mlekara Šabac (u vlasništvu šabačke kompanije MI Finance) je i najveća mlekara u Srbiji u stoprocentno domaćem vlasništvu.

U narednim nedeljama Mlekara Šabac trebalo bi da se pridruži i mlekarama koje su dobile dozvole za izvoz u Kinu, kaže u u razgovoru za PlutonLogistics Milan Radivojević, direktor MI Finance.

PL: Na koji način se naše mlekare probijaju, odnosno šta je to što im daje prednost u odnosu na druge proizvođače na stranom tržištu?

– Mlekara Šabac je najveći domaći izvoznik mlečnih proizvoda i posedujemo sve sertifikate kvaliteta koji nam omogućavaju da naši proizvodi budu prisutni na tržištima celog sveta. Prilikom izrade proizvoda, imperativ su kvalitet i prirodni sastojci koji postižemo upotrebom samo najkvalitetnijeg mleka i pavlake. Postojanost, fleksibilnost i vrhunski kvalitet su osnova našeg poslovanja kako na domaćem tržištu, tako i u izvozu.

PL: Uz kvalitet proizvoda, koliko je značajna i efikasna logistika?

– Maksimalno se trudimo da svi naši kupci dobiju proizvode tačno kada su ih i tražili. Naši proizvodi imaju rok trajanja od 35 do 180 dana, a izuzetno nam je važno da do kupaca stignu što pre, kako bi potrošači maksimalno uživali u kvalitetu i svežini.

Iz tog razloga, efikasnost logistike nam je u vrhu prioriteta poslovanja.

PL: Na koji način je Mlekara Šabac organizovala svoju logistiku? Koji deo logističkih i transportnih operacija radite sami, a koji autsorsujete?

– Domaće tržište, kao i tržišta bivših jugoslovenskih republika, najvećim delom snabdevamo kroz svoju organizaciju logistike.

Tržište Rusije, zapadne Evrope i druga udaljenija tržišta snabdevamo preko autsorsinga, kako domaćih, tako i logističkih provajdera iz inostranstva.

PL: Koje standarde moraju poštovati kompanije koje žele da rade sa vama? Na koji način birate kompanije sa kojima sarađujete u oblasti transporta i logistike?

– Budući da se bavimo transportom hrane u hladnom lancu, svi naši potojeći, kao i potencijalni partneri, treba da imaju IFS standard.

Prilikom odabira partnera, pored standarda koji sam naveo, važno nam je da imaju dugogodišnje poslovanje u oblasti transporta, da imaju relevantan udeo sopstvene flote u ukupnim kapacitetima, te da imaju iskustvo u oblasti transporta hrane.

Takođe, važno nam je da su naši partneri razvojne kompanije koje imaju dugoročne planove za širenje poslovanja.

PL: Koliko Mlekara Šabac danas ima kooperanata u Srbiji i u kojoj meri je važno partnerstvo u tom odnosu? Koliko je logistika sakupljanja mleka kompleksan zadatak za veliku mlekaru, poput vaše?

– Mlekara Šabac danas ima više od 700 kooperanata sa kojima sarađujemo dugi niz godina. Maksimalno se trudimo da ta saradnja bude uz obostrano zadovoljstvo kroz svaku vrstu podrške koja je neophodna kako bismo od njih dobili najkvalitetnije mleko. Mi izvozimo širom sveta i za celokupnu proizvodnju biramo samo najkvalitetnije mleko, jer jedino tako možemo biti sigurni da smo potrošačima dali proizvode vrhunskog kvaliteta.

Sam proces prikupljanja mleka je veoma kompleksan zadatak koji ne daje prostora za grešku. Proces se odvija svakog dana u toku godine i veoma nam je važno da prikupljanje obavimo na vreme, održimo ispravnu temeraturu i dovezemo sirovo mleko u fabriku u najkraćem mogućem roku, kako bismo u potpunosti očuvali njegov kvalitet.

PL: Kao izvozno orijentisana kompanija, sa kakvim se poteškoćama Mlekara Šabac suočila u plasmanu robe tokom prethodnih meseci?

– Na početku epidemije bilo je dosta izazova oko transporta na izvozna tržišta, dok se stvari nisu u potpunosti organizovale i sredile. Nakon inicijalnih problema u prvih mesec dana, više nismo imali poteškoća u transportu naših proizvoda na izvozna tržišta.

PL: Kakve poslovne rezultate očekujete u 2020. godini? Koliko je pandemija uticala na promenu poslovnih planova i na čemu će biti fokus u narednim mesecima?

– Zadovoljni smo rezultatima koje postižemo u ovoj godini, bez obzira na sve izazove koje nam je novonastala situacija nametnula, kako kroz zabranu putovanja na druga tržišta, delimičnu promenu navika potrošača, tako i kroz promene cena energenata i kursa stranih valuta.

Pandemija je u velikoj meri uticala na našu strategiju daljeg širenja poslovanja na izvoznim tržištima, jer nismo u mogućnosti da se sastanemo sa našim partnerima i uspostavimo prisustvo na tržištima na kojima postoji interes za našim proizvodima.

Fokus u narednim mesecima će biti na daljem širenju proizvodnog portfolija i lansiranju novih proizvoda, jačanju logističkih kapaciteta i direktnog pokrivanja tržišta Srbije, a svakako – čim se stvore uslovi, i dalje širenje našeg poslovanja na izvoznim tržištima.

PL: Srbija se odnedavno može pohvaliti time da je nekoliko domaćih mlekara dobilo sertifikate za izvoz u Kinu. Da li razmatrate i ovo tržište?

– Prošle godine izlagali smo na najvećem kineskom sajmu u Šangaju gde su naši proizvodi bili veoma zapaženi. Odmah po povratku smo nastavili da dalje razvijamo naš portfolio proizvoda kako bismo u što boljoj meri odgovorili ukusu i navikama kineskih potrošača, koje se razlikuju od tržišta u Evropi. Uporedo sa razvojem proizvoda radili smo na procesu dobijanja odobrenja za izvoz u Kinu i sigurni smo da ćemo se u narednim nedeljama pridružiti mlekarama koje su te dozvole već dobile. U skladu sa tim, sa nestrpljenjem očekujemo otvaranja granica kako bismo naše potencijalne potrošače u Kini upoznali sa našom novom paletom proizvoda, koju smo za njih razvili, a do tada ćemo i ove godine učestvovati na, trećem po redu, China International Import Expo sajmu u Šangaju.

Domaći kapital, domaće znanje

PL: Među prvim ste dobitnicima žiga Čuvarkuća u Srbiji. U čemu je značaj ovog projekta?

– Kao 100% domaćoj mlekari, nama je izuzetno važno da se maksimalno obratimo domaćim proizvođačima i potrošačima. Proizvodi Mlekare Šabac sa ponosom nose žig „Čuvarkuća“, jer on predstavlja ultimativnu potvrdu vrhunskog kvaliteta mlečnih proizvoda stvorenih u Srbiji i što je najbitnije – proizvedenih u potpunosti od domaćih resursa. Visokokvalitetno sirovo mleko otkupljujemo od domaćih farmera, čime ih osnažujemo da ostanu na selu i razmenjujemo sa njima sva iskustva koja smo decenijama sticali u mlekarstvu. Naš slogan „100% naša – Mlekara Šabac“ podrazumeva da je kompanija 100% zasnovana na domaćem kapitalu, sirovinama, resursima i znanju, čime dokazujemo da je održivo poslovanje moguće u srpskoj privredi.