ROADPOL Truck&Bus kontrola – Zbog preopterećenja kamiona kazna 4.400 evra

Saobraćajna policija u Belgiji izrekla je nekoliko veoma visokih kazni vozačima kamiona, u okviru nedavne provere koja je organizovana kao deo ROADPOL Truck&Bus kampanje, prenosi trans.info.

Vozači treba da imaju na umu da, uprkos pandemiji korona virusa, saobraćajna policija “ne spava”.

– Čini se da vozači ne očekuju provere kamiona i da olako pristupaju pravilima tokom pandemije – komentariše Ben Van Gils, šef belgijskog Odeljenja za drumski saobraćaj.

Samo tokom jednog dana izrečene su kazne u visini više od 21.000 evra, što je svojevrsan rekord.

– Kontrola je počela u 5:30 ujutru i završena je u podne. Tokom tog vremena, izrečene su kazne u ukupnom iznosu od najmanje 21.294 evra. To je rekord. Naročito rano ujutro, između 6 i 8 časova, izrečeno je mnogo visokih novčanih kazni – rekao je Ben Van Gils.

Najviše kazne izrečene su vozačima sa preopterećenim kamionima. Za ovaj prekršaj kažnjeno je ukupno 9 kamiondžija, od kojih je jedan morao platiti čak 4.400 evra, jer je vozilo bilo izuzetno preopterećeno.

Dva vozača kamiona morala su da plate po 1.000 evra, jer je tehnički pregled njihovih vozila otkrio značajne nedostatke. Jedan kamiondžija je dobio kaznu od 1.198 evra zbog nepoštovanja radnog vremena, a drugi je morao da plati 1.500 evra zbog toga što nije imao važeću dozvolu za prevoz.

Osim toga, tokom istog dana, belgijski zvaničnici su uhvatili dva vozača u prekršajima u vezi sa ADR-om, koji su krivce koštali po 2.200 evra. Saobraćajna policija navodi i druge prekršaje, poput prolaska kroz crveno, vožnje na putevima gde nije dozvoljeno kretanje teških vozila, kao i vožnju bez sigurnosnog pojasa.

– To su ozbiljni prekršaji koji predstavljaju opasnost na putu, kako za vozače kamiona, tako i za druge učesnike u saobraćaju. Zbog toga želimo još jednom da apelujemo na sve uključujući i poslodavce vozača, da se pridržavaju pravila – kaže Van Gils.

Izvor: trans.info

Više detalja o planiranim ROADPOL aktivnostima do kraja godine, dostupno je na zvaničnoj stranici roadpol.eu. 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.