Ognjen Kisin, izvršni direktor „Konstruktor konsalting“ – Pouzdan partner u projektovanju i izgradnji logističkih objekata

„Konstruktor konsalting“ je jedna od vodećih kompanija u Srbiji u oblasti građevinskog inženjeringa, gradnje industrijskih objekata, logističkih hala, retail parkova, modernih poslovnih zgrada i stambenih kompleksa.
O specifičnostima izgradnje logističkih objekata razgovarali smo sa izvršnim direktorom te kompanije Ognjenom Kisinom, koji je za PlutonLogistics pokušao da objasni ono što investitore najviše zanima – da li izabrati tipsko ili rešenje krojeno po meri, koliko izgradnja košta i koliko traje.

PL: Osnovna delatnost „Konstruktor konsalting“-a je projektovanje i izvođenje objekata visokogradnje. Između ostalog, imate i mnogobrojne reference u oblasti logističkih centara. Koje projekte biste izdvojili kao najznačajnije?

– Početna specijalizacija „Konstruktora“ je pretežno bila u projektovanju i gradnji proizvodnih hala i logističkih centara, uglavnom za renomirane strane i domaće privatne investitore. Od preko 50 objekata u ovoj kategoriji, po svojoj veličini i složenosti bismo izdvojili „Grundfos“ i „Indomie“ u Inđiji, „JT International“ 1 i 2 u Senti, „CG Foods Europe“ u Rumi , „Kalman“ 1 i 2 i ERG u Šimanovcima, „Milšped“ WH2 i IPB u Krnješevcima, „AB Royaltrans“ u Šidu, „Marbo-Pepsico“ u Bačkom Magliću, CBT2 u Vrčinu, NBK u Starim Banovcima, „Proteam“ u Dobanovcima itd.

PL: Koji logistički projekti su u toku?

– U procesu smo pregovaranja za projektovanje i gradnju nekoliko skladišno-proizvodnih objekata, po sistemu “ključ u ruke”, od kojih neki prelaze i 15.000 m2. U operativnom smislu, aktivno je gradilište logističkog centra kompanije „Proteam“ u Dobanovcima. Naša namera je da i dalje potvrđujemo lidersku poziciju na srpskom tržištu u domenu projektovanja i gradnje po sistemu „ključ u ruke“ proizvodnih i logističkih objekata.

PL: Koje su specifičnosti projektovanja i izgradnje modernih skladišnih objekata? Kakvi su zahtevi u tom pogledu? Kakvi su trendovi?

– Naša kompanija je kadrovski i tehnički kompetentna da za investitora izvede najsloženije hale, različitih namena i veličine. Inženjerski tim, koji čini više od 50 inženjera kontinuirano prati sve nove trendove u sferi gradnje i tehnologije logističkih centara. Uvek se prvo polazi od rešenja veznih za tehnologiju koja će biti primenjena u nekom skladištu, iz koje proizilaze konstruktivna rešenja samog objekta, kao i prilaznih saobraćajnica. Svaki drugačiji put po pravilu prouzrokuje produženje rokova i povećanje troškova, što uvek želimo da izbegnemo.

PL: Kod investitora postoji dilema da li je bolje tipsko rešenje ili “krojeno po meri”. U kom slučaju je bolje opredeliti se za koju opciju?

– Polazna tačka „Konstruktor“-a je da viziju nekog investitora, kako treba da izgleda neki objekat pretvorimo u delo. Ponekad smo u prilici da najdobronamernije sugerišemo korekcije u samom projektu, da pronađemo najracionalnije rešenje u izvođenju, pri čemu se funkcionalnost objekta ne sme dovesti u pitanje. Time nas investitori prepoznaju kao projektantsko-izvođačku kuću koja može da im uštedi ogroman novac u procesu investiranja, čak i do 20% vrednosti investicije, ali i da objekat izgradi u najkraćem mogućem roku.

PL: Nudite uslugu “ključ u ruke”. Šta to konkretno znači?

– Ključna kompetentnost „Konstruktor“-a je potpuna primena koncepta “design and build”, to jest koncepta projektovanja i izgradnje, gde nas investitori angažuju od početka do završetka projekta. Taj koncept kod nas je počeo da se primenjuje nedavno, a uslov je da firma bude veoma jaka i projektantski i izvođački, što „Konstruktor“ jeste. Građevinske firme u Srbiji su uglavnom ili projektantske ili izvođačke, što investitora stavlja u nezahvalnu poziciju arbitra u slučaju bilo kog oblika neusaglašenosti tokom realizacije projekta. Ukoliko investitor angažuje jednu firmu kao što je „Konstruktor“, onda ima jednog sagovornika koji je odgovoran za ceo proces.

PL: Koja je cena izgradnje skladišnih objekata? Od čega zavisi kreiranje cene? Koje je vreme potrebno za izgradnju?

– Pre svega cena zavisi od tehničkih zahteva nekog investitora, od nivoa opreme i materijala koji se ugrađuje itd. Vrlo bitan uticaj na cenu ima i model ugovora, pri čemu je uvek najracionalnije rešenje da se sa „Konstruktor“-om zaključi posao po sistemu “ključ u ruke”. Rokovi gradnje po pravilu zavise od veličine i složenosti objekta, kao i brzine obezbeđenja svih dozvola, ali se u principu kreću u rasponu od 3-6 meseci za objekte prosečne veličine.

PL: U sastavu svoje grupacije imate nekoliko kompanija i različite delatnosti. Na koje sve zahteve investitora možete da izađete u susret?

– Naša kompanija je veoma dinamičan sistem, koji se menja i širi iz godine u godinu, po diktatu razvoja biznisa i potreba tržišta. U početku je to bila inženjering kompanija (Konstruktor konsalting), i ta oblast poslovanja ostala je temelj razvoja i danas. Pre šest godina proširili smo poslovanje na još dve oblasti, osvnivanjem firme „Konstruktor metal“ za proizvodnju čeličnih i aluminijumskih konstrukcija, kao i firme „Konstruktor distribucija“, specijalizovane za trgovinu visokokvalitetnim građevinskim materijalima.

Prošle godine osnovali smo firmu „Konstruktor“ oprema gde smo investirali u mašine i svu prateću opremu koja se koristi za potrebe zemljanih i građevinskih radova na gradilištu, što nam omogućuje potpuno preuzimanje odgovornosti za kvalitet i rokove u realizaciji svakog građevinskog projekta, jer priprema gradilišta je veoma osetljiv i zahtevan uvodni deo posla. Ove godine smo osnovali i petu firmu u sastavu Grupe, Konstruktor Real Estate, koja je specijalizovana za razvoj investicionih projekata. Ta firma se bavi razvojem lokacija za potencijalne investitore, zatim ćemo, u zavisnosti od dogovora, biti suinvestitori, investitori ili ćemo samo graditi objekat za investitore. Jedan takav primer je logistički centar kompanije ERG u Šimanovcima.

PL: Recite nam, za kraj razgovora, ključne pravce razvoja kompanije za naredni period.

– Od osnivanja, kompanija „Konstruktor“ je kontinuirano rasla i širila svoje graditeljske potencijale. Danas je jedna od vodećih građevinskih kuća u Srbiji u oblasti građevinskog inženjeringa, gradnje industrijskih objekata, logističkih hala, retail parkova, modernih poslovnih zgrada i stambenih kompleksa, sa reputacijom pouzdanog partnera posvećenog interesima, ciljevima i uspehu klijenata. Svoj pečat, za 13 godina rada ova kompanija utisnula je na na više od 200 objekata svih vrsta, veličine i složenosti, površine preko 500.000 m2.
Dosadašnjim poslovanjem smo stekli veoma dobru reputaciju i nije retkost da nam se investitori više puta vraćaju. Smatram da je jedan od glavnih pokretača naše kompanije, i jedna od prepoznatiljivih crta identiteta, upravo rad sa profesionalnim investitorima u kontinuitetu, sa investitorima koji dobro znaju šta žele i imaju iskustva u procesu gradnje, što nam olakšava posao u našem delu obaveza. Za građevinsku kompaniju je najbolja referenca ponovno angažovanje od investitora za koje su već realizovani poslovi, pogotovo ako je reč o velikim, uglednim i zahtevnim investitorima. U referenc listi postoje klijenti za koje smo izgradili 2,3,4 do čak 7 objekata.
Sve u svemu, naglasio bih da od samog početka naš moto je bio da kvalitet, profesionalizam, predanost i pošten rad nemaju alternativu. Tako se ponašamo prema sebi, pa takav pristup razvijamo i sa svim našim poslovnim partnerima, pre svega investitorima, ali i podizvođačima, dobavljačima i drugim saradnicima. Naravno, fer odnos prema državi, plaćanje svih obaveza i poreza u punom iznosu i na vreme, kao i različiti oblici društveno odgovornog ponašanja se kod nas podrazumevaju. Ti principi koje smo postavili u početku ostaće konstanta kroz sve promene koje će se inače neminovno dešavati u „Konstruktor“-u.

Pogledajte kako to izgleda na terenu!

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.