Vlatko Đuriček, direktor kompanije CTP za Srbiju – Omogućavamo logističke objekte A klase na strateškim pozicijama

Prošlo je više od godinu dana kako je kompanija „Phoenix“ otvorila logistički centar u industrijskoj zoni u Šimanovcima, nedaleko od  aerodroma i glavnih puteva koji vode u Budimpeštu, Sofiju, Skoplje i Zagreb. Ovaj objekat od 12.000 m2 deo je portfolia kompanije CTP.

CTP poseduje CTPark Network, najveći integrisani sistem vrhunskih poslovnih parkova u Centralnoj i Istočnoj Evropi, sa više od 4,5 miliona m2 objekata A klase na više od 97 strateških lokacija.

U Srbiji,  CTP u prvoj fazi planira investicije vredne 75 mil EUR, u prvih 120.000 m2 objekata u Beogradu i Novom Sadu. Prvi projekat u Srbiji, CTP Park Beograd Zapad sa svoja dva zasebna objekata nalazi se u finalnoj fazi realizacije. Reč je o objektu od 12.000 m2, u kojem je smešten “Phoenix” i koji ima mogućnost proširenja od 5.500 m2. Drugo ulaganje u istom regionu biće u objekat od 13.600 m2 za koji je rok otvaranja drugi kvartal 2019.

U Novom Sadu planiraju da izgrade objekat od 23.000 m2, a rok za otvaranje je treći kvartal 2019. godine.

Vlatko Đuriček, direktor kompanije CTP za Srbiju, u intervjuu za PlutonLogistics govori o specifičnosti poslovanja te kompanije, kao i o ponudi za logističke provajdere.

On je naglasio da su zainteresovani za saradnju sa svim kompanijama koje su prisutne u Srbiji, kao i sa onima koje planiraju da budu dođu na naše tržište.

PL: Predstavite nam kompaniju CTP na globalnom nivou.

– CTP poseduje CTPark Network, najveći integrisani sistem vrhunskih poslovnih parkova u Centralnoj i Istočnoj Evropi, sa više od 4,5 miliona m2 objekata A klase na više od 97 strateških lokacija. Kompanija planira da proširi svoj portfolio prostora za izdavanje kroz proširenje saradnje sa postojećim klijentima. CTP na globalnom nivou posluje već 20 godina, a kao najreprezentativnije projekte ističemo Industrijski park Brno u Češkoj i CTP park Bukurešt u Rumuniji. Trenutno imamo 370 zaposlenih, od kojih u Srbiji radi njih pet.

PL: Koji su bili razlozi za pokretanje posla u Srbiji?

– CTP strateški dugoročno razmatra nova tržišta i našom internom analizom kao i pokazateljima potreba tržišta smo ustanovili da postoji značajan prostor za realizaciju projekata u Srbiji. Srpsko tržište se posmatra kao značajna prilika za dalji razvoj poslovanja i smatra se da je uporediva sa dosadašnjim iskustvom firme u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Važno je napomenuti i da postoji kvalifikovana radna snaga i zadovoljavajuća razvijena infrastruktura, kao i velika mogućnost realizacije velikih industrijskih objekata.

PL: Kakvi su vam planovi za naše tržište?

– U ovom momentu smo jedini internacionalni institucionalni investitor-developer u Srbiji u oblasti industrije. Imamo jasnu nameru da budemo aktivni i da se dalje razvijamo na srpskom tržištu.

PL: Među klijentima imate veliki broj kompanija iz autoindustrije koje posluju i u Srbiji. Da li su one vaša ciljna grupa?

– Mi smo tržišno orijentisani i otvoreni za saradnju sa svima na tržištu ali svakako posebno negujemo odnose sa dugogodišnjim klijentima.

PL: Šta možete ponuditi logističkim i transportnim kompanijama?

– Savremenim logističkim kompanijama, kao i svim drugim klijentima nudimo premijum objekte, A klase na strateškim pozicijama. Dodatno, s obzirom da funkcionišemo u više zemalja i da u svakoj zemlji imamo više industrijskih parkova nudimo fleksibilnost kako u slučaju uvećanja obima posla naših klijenata tako i u slučaju smanjenja (pr.selidba u manje). Pozivamo sve domaće i internacionalne kompanije na saradnju.

PL: Objasnite nam vaš koncept poslovanja. Koje sve usluge nudite klijentima?

– Mi smo investitor-developer koji pruža potpunu islugu svim klijentima od analize do “plug and play” objekta koji je u potpunosti u skladu sa njihovim potrebama.

PL:  Kada govorimo o logističkim i transportnim kompanijama, da li su cene vaših usluga konkurentne u Srbiji?

– Naše cene su apsolutno konkurentne. Naša najveća potvrda konkurentnosti jeste zauzetost 97,3% prostora na nivou portfolia od oko 4,5 miliona m2 širom Evrope.

PL: Sve više se govori o digitalizaciji, primeni veštačke inteligencijei Internet of things u oblasti logistike i distribucije. Da li vaša kompanija prati te trendove i u kojoj meri?

– Interno CTP koristi sve značajne inovacije koje su prisutne u našoj industriji. Celokupan sistem CTP-a je umrežen i svaki segment posla, od izgradnje odnosa sa klijentima do „property management“-a je rešena najnovijim softverskim rešenjima. Smatramo e-komerc kao već postojeći način trgovine i distribucije velikom šansom za nas kao developera.

PL: Kako vidite tržište Srbije i poziciju naše zemlje u regionu? U kom pravcu će se razvijati industrija?

– Srbija ima vrlo dobru poziciju i od velikog je značaja za CTP. Takođe, smatramo da će se u Srbiji dogoditi slični scenariji, kao i u drugim zemljama, što se tiče industrijalizacije.