cargo-partner svečano otvorio drveni iLogisticCentar u Beču

Međunarodna kompanija za pružanje transportnih i info-logističkih usluga, cargo-partner, je u svom sedištu u Fischamendu (Austrija) proslavila službeno otvaranje svog iLogističkog centra, izgrađenog inovativnom gradnjom od drveta.

U sredu, 26. septembra, cargo-partner je proslavio zvanično otvaranje svog inovativnog iLogisticsCentra u prisustvu 250 zvanica. ILogisticsCentar, izgrađen pored bečkog aerodroma, saradom je počeo 1. juna 2018.godine – tačno godinu dana nakon ceremonije polaganja kamena temeljca.

Posle nekoliko meseci uspešnog rada, zvanična proslava otvaranja ILogistics Centra pružila je cargo-partneru mogućnost da izrazi svoju zahvalnost kako projektnom timu, tako i važnim klijentima i partnerima iz regiona, te da zajedno proslave ovaj uspeh.

Ovaj događaj je vodio austrijski poznati novinar i voditelj Saša Schwarzjirg. Nakon uvodne reči Stefana Krautera, izvršnog direktora cargo-partnera, Martin Schenzel, direktor cargo-partnera Austrija, pozvao je na binu projektni tim iLogistics Centra, kako bi im čestitao na uspešnoj izgradnji i puštanju Centra u rad. Proslava je nastavljena gala večerom, uz pratnju impresivnog akrobatskog performansa “Aerial Silk”, gde je na upečatljiv način iskombinovan umetnički performans sa kulinarskim umećem.

Kao dodatno iznenađenje večeri, tradicionalno rezanje crvene vrpce zamenjeno je rezanjem drveta, koji su zajedno prerezali izvršni direktor cargo-partnera, Stefan Krauter i predstavnik parlamenta Donje austrijske pokrajine, Gerhard Schödinger. Motorne pile, upotrebljene u ovoj prilici, obezbedio je proizvođač električnih alata „Makita“, koji je svoje novo sedište izgradio na susednoj lokaciji i u isto vreme kada je izgrađen iLogistic Centar.

Stefan Krauter, izvršni direktor cargo-partnera, objasnio je svoju motivaciju za izgradnju iLogistics Centra:

– Transportna i logistička industrija se nikada ne zaustavlja i ne miruje. U vremenu globalizacije i digitalizacije moramo se konstantno razvijati i prilagođavati, a da bismo ostali predvodnici napretka. Region oko bečkog aerodroma je oduvek bio važno čvorište za nas, a sa iLogistics Centrom smo realizovali uspešan projekat ekološke i ekonomične samoodržive arhitekture.

cargo-partner iLogistički centar je u potpunosti sagrađen od drveta, počev od zidova, preko krovne konstrukcije do fasade. Svaki kubni metar drveta, koji se koristio kao zamena za druge građevinske materijale, smanjuje emisiju CO2 u atmosferu u proseku za 1.1 tona. Pored toga, drvene konstrukcije su masivni rezervoari ugljendioksida: u svakom kubnom metru drveta “zarobljeno” je 0.9 tona CO2. Za izgradnju iLogistics centra iskorišteno je 4.200 m³ drveta, što je rezultiralo smanjenjem emisije CO2 za 8.400 tona.

Na ukupnoj površini od 12.250 m², iLogistik Centar u Fischamendu poseduje 24.500 paletnih mesta u visoko-regalnom skladišnom prostoru, 32.000 kutija za male delove, 2.000 m² operativnog prostora te nekoliko prostora višestruke namene. Savremeni objekat nudi specijalnu opremu za skladištenje i rukovanje različitim robama – od osetljivih manjih djelova, preko standardnih paleta do vangabaritnih i teških roba.

Ovim cargo-partner svojim kupcima nudi kompletan paket logistike rezervnih delova, maloprodaje i e-trgovine, uključujući širok spektar dodatnih usluga. Novim ILogistik Centrom cargo-partner je kreirao 35 novih radnih mesta, čime je povećan i ukupan broj zaposlenih osoba na više od 300 zaposlenih u Fischamendu i skoro 500 zaposlenih u Austriji.

Jedan od najvažnijih kupaca u novom iLogistic Centru je ENGEL, vodeći svetski proizvođač mašina za injekcijsko ubrizgavanje iz Gornje Austrije. cargo-partner upravlja logistikom rezervnih delova za ENGEL od 1. juna 2018. godine. Tokom nekoliko pripremnih radionica, cargo-partner je analizirao zahtevne procese, te su konačni raspored i procesi iLogistics Centra prilagođeni utvrđenim potrebama. U periodu od tri meseca, cargo-partner je premestio 27.000 jedinica za čuvanje zaliha (SKU) iz proizvodnih pogona ENGEL-a, u novi iLogistics Centar. Premeštaj opreme je prošao glatko i bio je završen tri nedelje pre dogovorenog roka.

Harald Wegerer, potpredsednik Odeljenja za korisničke usluge u ENGEL-u, o razlozima poverenja u cargo-partner je izjavio:

-Naši zahtevi su bili jasni od samog početka: maksimalna sigurnost procesa, zagarantovana isporuka istog dana, te izvrsna transportna i logistička konekcija. Dodatno, ključan zahtev je bio sposobnost za izvršenje naloga tokom svih 365 dana u godini. Saradnja sa cargo-partnerom je više nego zadovoljavajuća i mišljenja sam da smo zajedno mnogo postigli i naučili iz ovog projekta.

Wolfgang Scheibenpflug, šef menadžmenta nekretnina i lokacija za regiju bečkog aerodroma, čestitao je cargo-partneru za brzu izgradnju objekta i zahvalio se za partnerstvo:

-Kao dugogodišnji i lojalni partner aerodroma, cargo-partner nam je izuzetno važan, jer kompanija sa ovim razvojem, ne samo da stvara i obezbeđuje nova radna mesta, već i jača saobraćajni tok oko Airport City-ja.

Gerhard Schödinger, predstavnik parlamenta Donje austrijske pokrajine, je takođe naglasio značaj investicije u novu poslovnu lokaciju i zahvalio je cargo-partneru za hrabrost da nastavi izgradnju ovog inovativnog projekta i stvaranje modernih i atraktivnih poslova.

U posljednjih nekoliko godina, cargo-partner je značajno uložio u širenje kapaciteta ugovorne logistike. Pored projekta u blizini aerodroma u Beču, novi iLogistički centri u Sofiji i Ljubljani, te proširenje iLogističkog centra u Dunajskoj Stredi u Slovačkoj, spadaju među najvažnije takve investicije.

Posebna oznaka “iLogistički Centar” koristiće se za sve objekte izgrađene od strane cargo-partnera, što će omogućiti još dublju integraciju sa kupcima i prilagođavanje dizajna i procesa prema specifičnim potrebama kupaca. Ova oznaka takođe naglašava jak fokus koji cargo-partner stavlja na informacionu logistiku. Od 2000. godine cargo – partner koristi online platformu SPOT, kako bi digitalizovao svoje procese i pružio svojim kupcima sveobuhvatna rešenja za upravljanje čitavim lancem snabdevanja.

cargo-partner u Srbiji posluje od maja 2004. godine, kada su i otvorene prve kancelarije. Kompanija poseduje moderan logistički centar u Dobanovcima koji se prostire na 8.000 m2, sa 20.000 paletnih mesta. Centar je opremljen sa 18 pretovarnih rampi i jednom rampom za vangabaritne terete. Danas cargo-partner postoji u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.