ŽENE U LOGISTICI: Pet pitanja za Milicu Kević, FERCAM

Transportno-logistička kompanija FERCAM, sa sedištem u Bolzanu u Italiji, proslavila je 70 godina postojanja. Predstavništvo u Srbiji uspešno posluje dve godine i vode se principom da najbolje osobe dolaze na najbolja mesta. O tome kakav je položaj žena u transportno-logističkoj industriji i o izazovima sa kojima se žene suočavaju u poslu, PlutonLogistics je razgovarao sa Milicom Kević, koja je na poziciji Key Account Manager.

PL: Vaše formalno obrazovanje nije u saobraćajnoj struci. Koji su bili razlozi da umesto u novinarstvu, karijeru gradite u transportu i logistici?

– Na Fakultetu političkih nauka završila sam novinarstvo i komunikologiju i kratak period nakon diplomiranja radila sam u struci. Nakon toga, na Fakultetu organizaionih nauka usavršavala sam se u oblasti marketinga i odnosa sa javnošću. Splet okolnosti i moja pragmatičnost ohrabrili su me da da se okušam u nečemu sasvim novom. Posao u logistici donosi mnogo uzbuđenja i vrlo je dinamičan, što meni odgovara. U svakodnevnoj komunikaciji sa transporterima i vlasnicima robe primenjujem znanje stečeno tokom studija, ali u susretu sa različitim izazovima u organizaciji transporta, naučila sam i stalno učim nešto novo o ovom poslu. To što ne posedujem formalno obrazovanje iz saobraćajne struke smatram svojom prednošću, jer razmišljam i delam van standardnih okvira.

PL: Ima li dodirnih tačaka između novinarstva, komunikologije i posla kojim se sada bavite?

– Rekla bih da je zajedničko to što oba posla zahtevaju izgradnju i održavanje dobrih odnosa sa ljudima. Transport jeste usko u vezi sa robom i prevoznim sredstvima, ali je svakako potrebno prepoznati i ispoštovati želju klijenta, a to se postiže saradnjom i partnerskim odnosom. Novinar je posrednik između javnosti i glavnog aktera vesti, a menadžer u logistici između kompanije i prevoznika robe. U oba slučaja cilj je isti – dobra komunikacija i organizacija, kako bi se vest daleko čula, a pošiljka stigla do željene destinacije.

PL: Koja je vaša pozicija u kompaniji Fercam? Za koje poslove ste zaduženi?

– Moja pozicija je Key Account Manager. Fercam je za dve godine postojanja i rada u našem regionu uspeo da ostvari poslovni uspeh i pruži usluge transporta mnogim kompanijama. Kako iz godine u godinu, evropske kompanije sele i otvaraju proizvodne pogone u Srbiji, stvara se pogodno tlo da ih Fercam logistički podrži. Moja uloga je da im predstavim naše mogućnosti i obezbedim im najkvalitetniju moguću uslugu. Takođe, radim i na proširenju i uspostavljanju partnerstva sa transporterima, koji su takođe vrlo bitni u ovom lancu.

PL: Osim posla kojim se bavite, vi ste i mlada majka. Kako uskladiti poslovne i privatne obaveze? Da li je moguće naći balans?

– Uz dobru organizaciju sve je moguće. Recept za uspeh je precizno definisanje ciljeva, postavljanje i poštovanje prioriteta. Tako i u mom slučaju, trudim se da budem posvećena ostvarivanju poslovnih uspeha, ali i da se potpuno posvetim sinu. Činjenica je da je transport nepredvidiv i da se poslovi ne mogu uvek obaviti u toku radnog vremena, ali je u tim situacijama bitan fokus.

PL:  U Srbiji je veoma mali broj žena na rukovodećoj poziciji u svim privrednim delatnostima, posebno u transportnoj i logističkoj industriji. Koji su, po vašem mišljenju, razlozi za to? Da li bi na vodećim pozicijama u logistici trebalo da bude više žena?

– Kod nas idalje važi nepisano pravilo da se poslovi dele na muške i ženske, a da je muškarac bolji vođa. S obzirom da broj žena koje se bave “muškim” poslovima raste, stvara se i mogućnost njihovog napredovanja na lestvici pozicija. Žene koje su na vodećim mestima u logističkim kompanijama imaju mnogo veći zadatak, da opravdaju zadato poverenje. Zato su žustrije, odgovornije i upornije. Takođe, moram da istaknem, da se pokazalo da su žene bolji pregovarači, te da zbog toga postižu bolje rezultate.