Oluja uništila 50 km pruga u Grčkoj – Šta se dešava sa teretnim saobraćajem iz Pireja ka Srbiji?

Posledice oluje Danijel u Grčkoj prošle nedelje postaju sve vidljivije. Grčka centralna železnička osa sever-jug je teško pogođena, a uništeno je oko 50 kilometara železničke infrastrukture u centralnom delu zemlje. Generalni direktor Helenske železničke organizacije (OSE), Panagiotis Terzakis, izjavio je da je procenjeno da vrednost radova na rekonstrukciji oštećenih pruga dostiže 50 miliona evra. On je potvrdio da na ovoj trasi neće biti železničkog saobraćaja najmanje mesec dana, preneo je railfreight.com u ponedeljak (11. septembra).

Taj portal navodi da najnovije vesti iz Grčke potvrđuju da će luka Pirej i COSCO na duži period ostati bez železničkih veza. Nakon što su otkrivena prva oštećenja, prvobitna procena bila da će ova saobraćajnica na železničkoj osi sever-jug i između Grčke, Balkana i srednje Evrope biti u prekidu nedelju dana, ali se sada čini da situacija iziskuje mnogo više vremena i finansijskih sredstava, koja su u Grčkoj ionako oskudna kada su u pitanju železničke investicije.

Šta će ovo značiti?

Luka Pirej se opslužuje železnicom preko COSCO-ove podružnice Ocean Rail Logistics, koja je takođe glavni akcionar Piraeus Europe Asia Rail Logistics S.M.S.A. (PEARL), železničkog operatera koji pruža usluge iz Grčke i preko Balkana. Pored toga, ova kompanija je i među akcionarima Rail Cargo terminala-BILK u Budimpešti.

Pirej se sa nekoliko železničkih usluga nedeljno povezuje i sa Beogradom, kao i sa terminalima kao što su Dunajska Streda i Bratislava u Slovačkoj, BILK terminal u Mađarskoj, Pardubice u Češkoj, Dragoman u Bugarskoj i Skoplje u Severnoj Makedoniji. Osim toga, podružnice kompanije COSCO upravljanju nedeljnim linijama i blok-vozovima u severnom pravcu.

Razumljivo je da će jednomesečno zatvaranje glavne grčke železničke mreže značajno uticati na usluge kompanije COSCO, koje se ne svode samo na te destinacije, jer služe i za otpremu tereta u druge zemlje poput Poljske, Austrije i Rumunije. Moguće rešenje bilo bi uvođenje usluga drumskog transporta, što zasada ne bi moglo da se desi s obzirom na to da su poplavljeni i glavni magistralni putevi u centralnoj Grčkoj, a zemlja je praktično „razdvojena“ na dva dela. COSCO još nije saopštio ništa u vezi sa situacijom ili procenom uticaja na svoje usluge.

Foto: Pixabay/Hans, ilustracija