Bizerba dobila državne podsticaje za fabriku u Valjevu – Proizvodnja počinje krajem 2022.

Kompanija Bizerba i Ministarstvo privrede Republike Srbije potpisali su u sredu (26. maja 2021. godine) ugovor o podsticajima za ulaganje ove kompanije u proizvodni pogon u Valjevu. Nemačko preduzeće uložiće u prvoj fazi u Valjevu više od 33 miliona evra, saopštila je Razvojna agencija Srbije. 

Kako je najavljeno fabrika će biti izgrađena na površini od oko 10.000 metara kvadratnih u Privrednoj zoni Valjeva, a u planu je da zaposli oko 300 radnika.

Predstavnici kompanije su poručili da im je Srbija veoma interesantna za ulaganje, jer predstavlja „region u fazi rasta“, što im omogućava da se približe svojim kupcima.

Bizerba je jedan od vodećih proizvođača u oblasti tehnologije izrade proizvoda za merenje težine i sečenje hrane (hardverskih i softverskih rešenja iz oblasti tehnolohije vaganja, sečenja i etiketiranja). Osnovana 1866. godine i već pet generacija se nalazi u porodičnom vlasništvu. Grupacija zapošljava 4.300 radnika i prisutna je u 120 zemalja. I u Srbiji postoje firme koje trguju proizvodima Bizerbe.

Generalni direktor Bizerbe Andreas Kraut izjavio da će proizvodnja u novom pogonu u Valjevu početi u četvrtom kvartalu 2022. godine i da će on predstavljati jedan od glavnih stubova izrade proizvoda ove fabrike u centralnoj i istočnoj Evropi, prenose agencije.

On je dodao da će proizvodni pogon u Srbiji činiti deo svetske mreže proizvodnje, kao i da u Srbiji nameravaju da posluju u dužem vremenskom periodu.

Kraut je istakao kao je cilj kompanije i da u Srbiji izgradi mrežu dobavljača, te da se u našoj zemlji ne proizvode samo komponente i delovi, već i kompletna rešenja i proizvodi.