Bosch nastavio rast u Srbiji – Proširena fabrika u Pećincima, počeo izvoz u Ameriku

Grupacija Bosch juče je objavila rezultate poslovanja u Srbiji tokom 2019. Prethodnu godinu obeležila je stabilnost poslovanja kao i završetak proširenja kapaciteta u Pećincima, a značajna vest je i da odnedavno ova nemačka kompanija svoje proizvode iz naše zemlje izvozi i u Ameriku. 

Bosch je u Srbiji u 2019. nastavio stabilan rast. Prodaja na lokalnom tržištu povećana je za 1,4% u poređenju sa prethodnom godinom, dostigavši 55 miliona evra, dok je ukupan neto prihod od prodaje, uključujući interne isporuke povezanim kompanijama, iznosio 271 milion evra. U poređenju sa 2018. godinom, to predstavlja povećanje od 1,5% – kompanija Robert Bosch d.o.o. je tako zadržala svoje četvrto mesto na listi 15 najvećih izvoznika koju objavljuje Ministarstvo finansija Republike Srbije.

– Tokom 2019. godine značajno smo povećali kapacitete u inženjeringu za nove proizvode i počeli da proizvodimo motore za sisteme brisača u fabrici u Pećincima. Istovremeno smo nastavili sa razvojem kapaciteta IT sektora u Beogradu – izjavila je Jovanka Jovanović, generalna direktorka Bosch Grupe u Srbiji.

Prema podacima od 31. decembra 2019. Bosch Grupa u Srbiji zapošljava više od 1.500 saradnika – što predstavlja povećanje od 16,2% u odnosu na prethodnu godinu.

U tekućoj poslovnoj godini, kompanija Bosch predviđa slabije rezultate zbog globalne pandemije korona virusa.

– Detaljno smo analizirali trenutnu situaciju. Zdravlje i bezbednost zaposlenih predstavljaju prioritet, uz kontinuirani razvoj poslovanja u Srbiji. Kako bi postepeno podizanje kapaciteta proizvodnje bilo uspešno, uvodimo mnogobrojne mere da bismo obezbedili adekvatnu zaštitu – dodala je Jovanović.

Tokom prethodne godine kompanija je završila novi ciklus ulaganja u fabriku za sisteme brisača u Pećincima. Osim razvoja proizvodnih kapaciteta, kompanija Bosch se takođe usredsredila na razvoj lokalnih IT aktivnosti. Digitalni i razvojni centar u Srbiji zapošljava programere koji rade na rešenjima za e-trgovinu, elektronske usluge, mobilne aplikacije za Bosch precizne merne aparate i rešenja za komunikaciju sa distributerima.

Kontinuirano ulažemo u istraživanje i razvoj, kao i proširenje proizvodnje u fabrici u Pećincima. U 2019. godini proizvodni asortiman je proširen na motore za sisteme brisača, a ove godine je počeo izvoz van Evrope, u SAD. Nova ulaganja završena su prošlog septembra, izgrađeno je dodatnih 16.000 m2 prostora, nova kantina za zaposlene i nov skladnišni deo, navode u ovoj kompaniji.

Sada se poslovanje kompanije Bosch u Srbiji odvija na više od 60.000 m2 u fabrici u Pećincima i na 6.000 m2 kancelarijskog prostora u Beogradu.

Fabrika u Pećincima zvanično je akreditovana za novi profil u okviru programa dualnog obrazovanja – profil tehničara mehatronike. Osim toga, izgrađeno je nekoliko stotina kvadrata za novu radionicu i novu učionicu za đake.

Nemačka grupacija je od 2012. godine uložila oko 99 miliona evra u razvoj poslovanja u Srbiji, od čega više od 37 miliona evra u 2019. godini, navodi se u saopštenju.

Izvor/foto: bosch.rs 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.