Avio prevoz specijalnih tereta – Veliki planovi Turkish Cargo uprkos koroni

Turkih Cargo, deo kompanije Turskih Airlines (TA), jedan je od prvih avioprevoznika koji je nedostatak kapaciteta tokom pandemije covid-19 rešio prenamenom putničkih aviona u teretnjake. U periodu mart-maj ove godine, sa 40 takvih letelica obavili su više od 1.000 letova, obezbeđujući snabdevanje lekovima, medicinskom i zaštitnom opremom.

Avio transport tokom korona krize još jednom se pokazao kao važan faktor u oblasti farmaceutske logistike, a kompanija namerava da se i u narednom periodu fokusira na prevoz specijalnih tereta, poput farmaceutskih proizvoda ili kvarljive robe, rekao je Turhan Ozen šef kargo sektora kompanije Turkish Airlines, na prošlonedeljnom sastanku organizacije Aircargo Club Deutschland (ACD). Osim toga, Turkish Airlines u narednom periodu razmotriće da svoje kargo usluge ponudi i drugim kompanijama, odnosno da krene u pravcu outsourcing-a.

Pre izbijanja pandemije, TA imao je ambiciozne planove za kargo sektor – do 2023, Turkish Cargo trebalo je da se sa sedmog popne na 5. mesto međunarodnih prevoznika tereta. U međuvremenu, korona-kriza izmenila je okolnosti, budući da Turskih Cargo ima 25 teretnih aviona, dok su svi ostali kapaciteti obezbeđeni u trupu putničkih letelica. Turski prevoznik je zbog toga bio prinuđen da nađe alternativu, razvijajući fleksibilna rešenja.

Naša kompanija pomogla je da globalni avioprevoz funkcioniše tokom pandemije, rekao je Ozen.

Ove godine, od 1. februara do 31. maja prevezli smo 20.000 tona lekova i sanitetskog materijala. Prema rezultatima IATA, od 20. aprila postigli smo rast tona-kilometara od 11%, i sada smo na 6. mestu među 25 vodećih aviokompanija, uvećavši svoj globalni udeo.

Naglasivši da kompanija i u narednom periodu želi da se fokusira na prevoz specijalnih tereta, Turhan Ozen je podsetio da je Turkish Airlines bio prvi avioprevoznik koji je u aprilu prošle godine istovremeno dobio sva tri IATA CEIV sertifikata za farmaceutske proizvode, sveže meso i žive životinje.

Govoreći o budućim trendovima, naveo je kako se i u narednom periodu očekuju “uska grla” imajući u vidu očekivano smanjenje voznog parka zbog pada turističkog prometa. Ovi planovi, međutim, ne utiču na teretnu flotu. Prema njegovim rečima, očekuje se širenje za 1-3 teretne letelice godišnje, u zavisnosti od kretanja na tržištu. Pre izbijanja pandemije, Turskih Cargo je kontinuirano širio svoju globalnu mrežu (više od 320 odredišta), kao i broj destinacija u potpunosti pokrivenih teretnim letelicama. U te svrhe, Turkish Cargo razmišlja o outsourcingu za druge kompanije, saopšteno je.

Foto: turkishcargo.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.