Brisel odobrio Srbiji veće kvote za izvoz čelika u EU

Evropska komisija usvojila je novu Uredbu kojom je izvršena preraspodela kvota za uvoz čelika u EU koje su dosada bile namenjene Rusiji i Belorusiji i prema kojoj su Srbiji povećane kvote za izvoz pojedinih vrsta čelika, saopštila je Privredna komora Srbije.

Evropska komisija je Uredbu (2022/434) donela nakon odluke o zabrani uvoza čelika iz Rusije i Belorusije na tržište Evropske unije.

Konkretno, Srbiji je povećana specifična kvota za kategoriju 1, dok su za kategorije 3A, 3B, 7, 12, 13, 16, 19, 21, 24, 25B, 26, 27 i 28 povećane rezidualne kvote koje naša zemlja može da koristi, saopštila je Privredna komora Srbije.

– Verujemo da će ovu promenu EU regulative iskoristiti naše kompanije iz čelične industrije, koje su ujedno i veliki izvoznici. Treba podsetiti da je čelična industrija Srbije već nekoliko godina ograničena EU kvotama na uvoz čelika, iako postoji Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU – ističe Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju.

Tekst uredbe možete pogledati OVDE.