Britanska kompanija Nomad Foods kupila Frikom

Kompanija Nomad Foods Limited kupila je Fortenova Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom i nekoliko manjih povezanih društava, saopštila je Fortenova. 

– Kupoprodajni ugovor je potpisan, a vrednost transakcije iznosi 615 miliona evra, na bazi bez gotovine i bez dugova. Zaključenje je planirano za treće tromesečje 2021. godine – navodi se u saopštenju.

Po zaključenju, Nomad Foods će postati vlasnik Fortenova Poslovne grupe zamrznute hrane, koja obuhvata vodeći evropski portfolio kultnih lokalnih brendova zamrznute hrane sa izuzetnom prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja Jugoistočne Evrope. Sa tradicijom dugom više od pola veka, Poslovna grupa zamrznute hrane najveći je proizvođač i distributer sladoleda i zamrznute hrane na tržištima na kojima posluje, dodaje se.

Sredstva dobijena putem ove transakcije biće iskorišćena za smanjenje zaduženosti grupe i stvaranje finansijski jake Fortenova grupe, rekao je James Pearson, glavni finansijski direktor Fortenova grupe.

– Naša Poslovna grupa zamrznute hrane tržišni je lider u regionu i drago mi je da smo u ovom procesu prodaje ostvarili svoj glavni cilj, postizanje maksimalne vrednosti, kao i zaključivanje transakcije sa strateškim partnerom, koji će dati maksimalan doprinos daljem razvoju – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Završetak transakcije zavisi od regulatornih odobrenja na merodavnim tržištima i odobrenja deoničara Fortenova grupe. Upravni odbor Fortenova grupe, koji uključuje predstavnike najvećih deoničara, jednoglasno je podržao potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa Nomad Foods.

Podsetimo, Nomad Foods je kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja na evropskom tržištu smrznute hrane drži udeo od oko 15%, a u svom portfoliju dosada uopšte nije imala sladolede.