Bujanovački Megal širi kapacitete – Kotlovi sve traženiji na domaćem i stranom tržištu

Firma Megal iz Bujanovca, proizvođač kotlova za centralno grejanje na čvrsto gorivo i pelet, za individualne i manje industrijske objekte, uprkos nedostatku materijala i povećanju cena koji ih prate od početka godine, uvećava kapacitete proizvodnje i širi izvoz, te će do kraja 2021. premašiti planirani obim proizvodnje za 10%.

Kako iz ovog preduzeća navode, u proteklom periodu proizvodnja nije smanjivana, pošto je potražnja za kotlovima na pelet i dalje velika, a to najbolje ilustruje činjenica da je do kraja novembra 400 kupaca kotlova proizvedenih u Megal-u uplatilo avans i očekivalo isporuku.

U preduzeću radi 120 radnika, od kojih je šest sa invaliditetom. Godišnje proizvedu oko 2.600 kotlova za grejanje za domaće i strano tržište. Iako su u prethodnom periodu osavremenili proizvodnju i proširili proizvodni program kotlova na pelet i drva, iz firme su najavili dodatna unapređenja u proizvodnji, saznaje RTS.

– Nabavili smo jedan novi fiber-laser za sečenje limova, zatim štanc mašine, a u planu je da uvedemo delimičnu robotizaciju, odnosno automatsko zavarivanje u proizvodnom procesu – kaže Boža Mančić, tehnički direktor Megal-a.

Dosada se u pogonu finalne montaže sve radilo ručno. Na dnevnom nivou desetak radnika prosečno sklopi oko dvadeset kotlova na pelet. Da bi se kotao u kompletu izradio potrebna su do dva sata.

Jedan kotao može da napravi i sam radnik, ali se dešava da više njih radi na jednom komadu, navodi smenovođa Boban Đorić.

Preduzeće Megal u Bujanovcu stvoreno je pre 40 godina od zaštitne radionice koja je prvenstveno upošljavala osobe sa invaliditetom.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.